dilluns, 20 de gener del 2014

AJT. SILS PROPER PLE ORDINARI GENER 2014 - MOCIO SOL·LICITANT LA RETIRADA DE L'AVANTPROJECTE DE LLEI DE PROTECCIÓ DELS DRETS DEL CONCEBUT I DE LA DONA EMBARASSADA DEL PARTIT POPULAR.

MOCIÓ ICV-EUIA DE SILS - registre entrada nº 145 de 20 de gener 
SOL·LICITANT LA RETIRADA DE L'AVANTPROJECTE DE LLEI DE PROTECCIÓ DELS DRETS DEL CONCEBUT I DE LA DONA EMBARASSADA DEL PARTIT POPULAR.


Atès que el dret a decidir de les dones sobre la seva maternitat, no es pot emmarcar en un debat aliè a la lliure decisió de les dones. És un dret fonamental i, com a tal, no pot ser objecte d'intercanvi amb els estaments religiosos i socials més reaccionaris.

Atès que el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs, a la lliure decisió de les dones: sense interferències, sense condicionants, sense tuteles, ni penalitzacions, és un Dret Fonamental.

Atès que la Llei d’interrupció voluntària de l’embaràs va ser reformada al 2010, amb un ampli consens, malgrat no haver assumit la totalitat de les reivindicacions del moviment feminista,  manifestem la nostra rotunda oposició a una reforma que suposa un retrocés en matèria dels drets de les dones i un intrusisme inacceptable de les doctrines ultraconservadores que pretén imposar el govern del PP al marge del consens social.

Atès que “l’Avantprojecte de Llei de Protecció dels drets del concebut i de la dona embarassada” que està impulsant des del Govern del PP significa un retorn al passat, encara més retrògrada que el de la Llei de 1985, una llei que despenalitzava l’avortament en determinats supòsits, i que és insuficient per a garantir la protecció jurídica i mèdica de les dones i de professionals de la salut. El retorn a una llei restrictiva faria augmentar les activitats clandestines i perjudicials per la salut de les dones i augmentaria la desigualtat en l’accés al dret a decidir sobre el propi cos, ja que l’accés a l’avortament dependria de la capacitat econòmica de les dones per anar a altres països.

Atès que les dades demostren que la taxa d’avortaments és menor en aquells països on les lleis són més permissives. Cal recordar al Ministre Gallardón que Espanya va ratificar al 1983 la Convenció de les Nacions Unides sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones (CEDAW) on proclama en el seu article 16.e) Los mismos derechos a decidir libre y responsablemente el número de sus hijos y el intervalo entre los nacimientos y a tener acceso a la información, la educación y los medios que les permitan ejercer estos derechos”.

Atès que mentre es vulneren els drets de les dones, es posa en risc les seves vides i no s’inverteix en la prevenció d’aquests embarassos no desitjats, els dogmàtics ultraconservadors teoritzen sobre el dret dels no nascuts. I encara més, amb la seva pressió per mantenir el control social, intenten prohibir, fins i tot, l’educació sexual i l’ús de mètodes anticonceptius.

Atès que el moviment feminista continua la lluita, no només per no fer ni un pas enrere, sinó per fer tots els passos que queden per avançar en els drets de les dones, aquí i al món. Les velles formes d’opressió i control del capitalisme i del patriarcat ja no tenen lloc a les nostres societats.

Atès que retrocedir cap a una llei més restrictiva seria abandonar tractats internacionals que daten del 1979 i tenir per a les dones una legislació retrograda al nivell de països que no subscriuen els tractats internacionals en matèria de drets humans i, a nivell europeu, ens ubicaríem a la cua dels països de la UE.

Enfront d'això és necessari una llei:

   que contempli la prevenció contra els embarassos no desitjats amb una educació sexual
   que recorri tots els estadis educatius, amb perspectiva de gènere.
   que permeti a les dones interrompre el seu embaràs en el moment i per les raons que desitgi, sense restriccions, sense terminis i sense tuteles en la sanitat pública.
   que reguli l'objecció de consciència perquè aquesta no sigui una coartada de la classe sanitària més reaccionària;
   que elimini l'avortament voluntari del codi penal tant per a les dones com per les i els professionals sanitaris que ho practiquen.
   que inclogui la cobertura de la totalitat dels mètodes anticonceptius per la sanitat pública en la qual no sigui necessari de consentiment matern/patern per a les joves de 16 a 18 anys.
   que incorpori la formació en salut sexual i reproductiva, tant en l'àmbit sanitari com en l'educatiu.
   que garanteixi la preparació del conjunt de professionals per a la pràctica de la interrupció voluntària de l'embaràs i que aquesta s'inclogui en les carreres de medicina, infermeria i altres professions sociosanitàries.
   que no qüestioni la capacitat de les dones per prendre decisions sobre la seva vida, sinó que potenciï la seva autonomia,
   que inclogui un protocol comú per a la pràctica del la IVE en el Sistema Nacional de Salut que garanteixi l'equilibri territorial.

Per l'exposat, el Ple de l'Ajuntament de Sils adopta els següents acords :

Primer. Rebutjar l'Avantprojecte de Llei de Protecció dels Drets del Concebut i de la Dona Embarassada aprovat pel Consell de Ministres/as perquè restringeix drets fonamentals de les dones, sol·licitant la seva retirada immediata.

Segon. Donar suport a que qualsevol reforma que es faci sobre Llei Orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, estigui encaminada a ampliar els drets que són fonamentals i específics de les dones, de manera que les dones puguin decidir sobre si volen o no ser mares.

Tercer. Fer una crida, a la societat en el seu conjunt, a la mobilització i la denúncia en contra de la restrictiva reforma de l'avortament del Partit Popular i per la defensa d'un Dret a l'Avortament, lliure, públic, gratuït i fora del Codi Penal.

Quart. Instar al Parlament de Catalunya a fer efectiu el compromís adquirit en el Ple del debat de política general, amb la resolució pels drets i la salut sexual i reproductiva que es concretava en blindar les garanties i protegir els drets que atorgava la Llei Orgànica 2/2010 de Salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l'embaràs, així com a desplegar l'actual llei amb els recursos necessaris per l'educació sexual, l'anticoncepció i la interrupció voluntària de l'embaràs i, finalment,  a iniciar l'elaboració d’una llei catalana de Drets i Salut Sexual i Reproductiva

Cinquè.- Traslladar els acords al Govern de l’Estat espanyol, al Ministre de Justícia, al Govern de la Generalitat de Catalunya i als grups parlamentaris del Congrés i del Parlament de Catalunya.

Albert Miralles Güell
Grup municipal ICV-EUiA de Sils


20 de gener 2014 º