dijous, 10 de gener del 2008

La davallada de l'habitatge i les finances de Sils

La construcció ha estat el sector més dinàmic durant el 2006 - veure gràfic adjunt - a la Comarca de la Selva. Aquest model ha estat "finiquitat" ja durant el 2007 i mort al nou any 2008. Cal doncs buscar un nou model econòmic per Sils, per potenciar els seus comerços, empresaris per millorar la qualitat de vida i la butxaca de tothom. Pot semblar massa ambiciós però confiem en el treball i la dedicació per conseguir resultats. La crisi del subprime a EEUU i el credit crunch global han imposat series restriccions a les entitats financeres del nostre país per donar prèstecs i hipoteques. Estem davant d'una recessió al EEUU durant el segon semestre, i el 2009 pot ser un any negre segons alguns analistes. Anuari Comarcal Caixa Catalunya 2007

Si la davallada és ja actualment de transaccions és del 40% - com apareix a El Punt - i la crisi comença és d'esperar que es redueixi encara més.

Però siguem més precisos, els impostos locals veuran com creix el IBI - contribució - ja que hi ha noves llars que pagaran l'impost, però si la construcció s'atura i el nombre de transaccions cau els impostos de ICIO - construcció - i el de plusvàlues - IIVT - també cauran. És d'esperar doncs, que l'efecte net sigui una caiguda d'ingressos, i potser molt més del que l'ajuntament ha previst.

Els ajuntaments seran els que més perdran. No ho diem nosaltres, ho diu el Servei d'Estudis del BBVA en el informe del Gener 2007 (pàg. 25).

Si cauen els ingressos més encara l'ajuntament tindrà un dèficit i haurà de contractar deute. El nivell d'endeutament s'ha incrementat força durant el 2006, però durant el 2007 s'incrementarà encara més (59 mil euros). Aquesta no seria la millor opció per afrontar una crisi.

L'altre opció és vendre patrimoni... que en un contexte de crisi de construcció no tindria sentit ja que l'ajuntament perdria diners.

O una altra opció, restringir la despesa i adaptar-la a uns menors ingressos. És a dir menys serveis...

Així doncs el shock econòmic de la construcció afectarà les finances de Sils. Hem de pendre iniciatives per tal que l'activitat econòmica del poble no pateixi, i poguem prosperar econòmicament.

Properament el grup ICV-EUiA endegarà un procés per tal de potenciar l'economia de Sils.

Esperem les vostres propostes i idees.

Equip Municipal de Sils d' ICV-EUiA