dijous, 10 de gener del 2008

Diputació de Girona i Cadastre

08/01/08

La Diputació s'ofereix per ajudar els municipis en el cadastre

La Diputació de Girona ha posat en marxa el Pla de Serveis de Gestió Cadastral per col·laborar en la formació, manteniment i revisió del Cadastre de tots els municipis que ho sol·licitin. El nou Pla ha estat creat per l'organisme autònom de la Diputació XALOC, amb la finalitat de facilitar als ajuntaments el coneixement de la titularitat de béns immobles rústics i urbans que configuren el seu municipi.

Aquest matí, el president de la Diputació, Enric Vilert, el diputat i president delegat de la Xarxa Local de Tributs (XALOC), Joan Planella, i la gerent de l'organisme, Fàtima Calvo, han presentat públicament el nou Pla de Serveis de Gestió Cadastral. Segons Enric Vilert, "la Diputació vol consolidar una línia d'acció política que va més enllà de l'atorgament de subvencions, per prestar alguns serveis municipals d'aquells ajuntaments amb menys recursos, que no poden assumir-ne el finançament".

El cadastre és la documentació que es recull als ajuntaments i que permet identificar les propietats immobles d'un municipi i quantificar els ingressos que en resulten. La formació, manteniment i difusió del Cadastre és competència exclusiva de l'Estat; una competència exercida, bé directament per la Dirección General del Catastro o bé a través de diferents fórmules de col.laboració que s'estableixin amb les diferents administracions i corporacions públiques.

Els objectius que es proposa Diputació-XALOC és aconseguir un major apropament de la informació i dels serveis del Cadastre als ciutadans, realitzar la gestió de manera coordinada i mantenir tan actualitzada com sigui possible la informació sobre els béns immobles. "Amb aquesta eina, els cadastres de tots els municipis que ho desitgin s'actualitzaran i en conseqüència serà més fàcil vetllar perquè tots els contribuents assumeixin els seus deures tributaris", ha afirmat Vilert.

Dijous que ve, 10 de gener, la Diputació de Girona i la Dirección General del Catastro firmaran el conveni que permetrà a XALOC desenvolupar aquest Pla de Gestió Cadastral, que ja ha començat amb vint-i-quatre ajuntaments automàticament adherits.

El nou servei inclou quatre tipus d'assistència:

a) Manteniment cadastral
b) Actualització cadastral
c) Revisió cadastral
d) Assistència per a resolució de recursos

El Pla de Gestió Cadastral va destinat tant als ajuntaments gironins que ja tinguin delegada al XALOC la gestió tributària i la recaptació voluntària de l'impost de béns immobles ?IBI- com als que no. La voluntat és fer arribar aquesta prestació a tots els alcaldes de les comarques gironines.

Els ajuntaments interessats en acollir-se a aquest pla hauran d'aprovar l'encàrrec de gestió a favor de XALOC i signar del conveni corresponent.

XALOC prestarà també el servei d'accés electrònic a tota la informació cadastral mitjançant l'establiment de Punts d'Informació Cadastral (PICS) que permetran la consulta i certificació telemàtica de les dades.

Durant la presentació del Pla de Gestió Cadastral, el president de la Diputació, Enric Vilert, ha explicat que aquest "és un tema en què cal anar endavant, i molt important per als municipis que tenen elevats graus de recaptació respecte al cadastre, però que en canvi no tenen aquests valors cadastrals actualitzats". Segons Vilert, "oferim als ajuntaments la possibilitat de tenir el cadastre al dia, però seran els respectius equips de govern els qui acabin decidint si s'hi volen acollir o no". Per altra banda, el diputat i president delegat de XALOC, Joan Planella, reconeix que hi ha municipis "que treballen encara amb dades de l'any 1960, mentre que d'altres ho fan amb dades noves, per la qual cosa es fa difícil quantificar quin percentatge es deixa de cobrar en concepte de tributs".