MOCIONS GRUP PLE DIA 10 DE GENER
EL PLA DIRECTOR TERRITORIAL DE LA SELVA I EL POUM.
Sils no és una illa, estem en un territori, la Selva, i en un país, Catalunya. La planificació territorial, el pla director territorial de la Selva, són necessaris per fer valdre el respecte al nostre territori, a la nostra gent, per sobre dels planejaments de les altres administracions, catalana i espanyola.
Potser hauríem de delimitar primer quin seria l’àmbit territorial més adient per aquesta planificació i en aquest sentit sembla que allò més lògic seria que aplegués el pla de la Selva i la part de muntanya, Montseny i Guillaries, perquè tenen característiques més unitàries, deixant a part la zona de la costa, que ja te una dinàmica pròpia..
No és de rebut que a hores d’ara tinguin pla director territorial a la Garrotxa, al Pla de l’Estany, al Gironès, a la Costa Brava, si no recordem malament, i que una comarca amb el dinamisme i el creixement de la Selva no estigui encara ni previst.
Es diu que més endavant es farà, potser quan ja no tinguin remei certes actuacions? Potser no es vol fer el pla director territorial de la Selva perquè, d’existir seria una molèstia pels grans planejaments previstos i que afecten de ple a la nostra comarca? Potser és perquè es confia en que la mà invisible del mercat ja ho farà prou bé?
Recordem el desplegament de les noves infraestructures, que estan afectant i afectaran al nostre territori : TAV , desdoblament nacional II, el tercer carril de l’autopista, la MAT i les ramificacions de la MAT (que segons un estudi alguna pot travessar el PEIN dels Estanys de Sils!), la nova carretera que ha de circumval·lar Sils , des de Sta. Coloma a Maçanet (dibuixada justament per sobre dels Estanys de Sils!) …
Cal que fem pinya a cada poble i entre els pobles de la comarca de la Selva per exigir també un pla territorial de la nostra comarca, que com a mínim situï quatre coses importants en clau comarcal:
- L’habitatge, especialment el de protecció oficial i el protegit, perquè ho necessitem.
- Els polígons industrials, perquè no és viable que cada poble competeixi amb els seus veïns.
- Els corredors o connectors biològics que han d’assegurar aquesta connexió del territori i que cal protegir per impedir que es malmetin.
- La mobilitat de les persones, especialment el transport públic que garanteixi una mobilitat sostenible entre pobles, polígons industrials i urbanitzacions.
Amb aquests quatre eixos n’hi hauria prou per posar en marxa la planificació territorial de la Selva, tenint clars i donant-li prioritat als interessos de la nostra ciutadania. És una oportunitat que cal aprofitar, i per això cal la unitat d’acció de les forces politiques i socials del territori, les campanyes d’explicació publiques i la pressió social de la ciutadania si cal.
No ens hauríem de resignar a ser el “quarto traster” de l’àrea metropolitana de Girona ni de l’àrea metropolitana de Barcelona, hem de reaccionar i exigir el Pla director territorial de la Selva.
No ens hauríem de quedar de braços creuats quan tenim tantes necessitats i tantes possibilitats de fer coses. Més encara en un moment en que governa a Catalunya un tripartit de forces d’esquerres que amb unes o altres combinacions és també govern a molts municipis de la Selva.
Reflexionem amb les possibilitats que això donaria, per exemple, en el cas de l’habitatge social, ara que és a punt de veure la llum la nova llei d’habitatge i en ella es parlen de plans pilots territorials.
Qui diu habitatge, pot dir sòl industrial o mobilitat o altres serveis i equipaments, pensant i actuant en clau comarcal.
La clau és fer pinya, voler mancomunar com estratègia municipalista i anar els Ajuntaments plegats a plantejar el pla director territorial de la Selva al Departament de Planificació Territorial de la Generalitat, com a mitjà de fer possible i de concretar les nostres demandes com a territori, per la nostra ciutadania.
El nostre grup, ICV-EUiA-EPM ja varem fer constar en les nostres al·legacions al POUM de CiU que consideràvem necessari un pla director territorial de la Selva, i ara que el POUM sembla que es tornarà a posar en marxa hi volem insistir.
El nostre grup varem presentar el 10 de desembre una moció a l’Ajuntament de Sils proposant que el ple assumeixi i faci seva la proposta d’un pla director territorial de la Selva, que d’una forma sintètica està explicat en els punts anteriors.
Esperem que caigui en bona terra i que doni fruits, que siguem capaços de convertir un repte en una oportunitat.
Els regidors de la nostra coalició ICV-EUiA-EPM a la Selva i en el consell comarcal de la Selva també faran la proposta d’un pla director territorial de la Selva.
Entrem a l'època de vaques flaques i necessitem projectes social i econòmicament potents i que ens costin pocs diners als Ajuntaments, mancomunant amb altres, i implicant a la Generalitat.
(Podeu veure la moció al nostre blog – La Veu de Sils) http://laveudesils.blogspot.com/
POUM (Pla Ordenació Urbanística Municipal)
El passat 9 de novembre varem presentar una moció a l’ajuntament demanant la constitució d’un consell ciutadà del POUM, per garantir la participació de la ciutadania en un tema de tanta transcendència. L’adjuntem:
MOCIÓ ICV – EUiA - Consell Ciutadà del POUM
Fets:
És fora de dubte la transcendència del POUM per tota la ciutadania de Sils en els propers 15 anys.
Estan clares les afectacions urbanístiques, econòmiques, socials, ambientals, que es derivaran de la seva aplicació. Cap de les al·legacions presentades al POUM de CiU ha tingut resposta.
Els resultats de les eleccions han canviat la majoria absoluta de CiU, promotora de l’anterior POUM, per una nova majoria de progrés.
ICV – EUiA considerem que no es pot procedir a l’aprovació del POUM de CiU, que s’hi haurien de fer, en aquell projecte inicial, modificacions substancials que permetessin l’aprovació inicial d’un altre POUM, elaborat amb criteris de sostenibilitat social i ambiental.
Davant la transcendència del POUM a la vida municipal actual i futura, considerem que es fa necessària la constitució d’un consell municipal amb participació ciutadana per conèixer i avaluar tot el desenvolupament del POUM.
Acord:
La constitució del Consell Ciutadà del POUM
Composició del consell:
-L’alcalde
-Els regidors que en vulguin formar part.
-Els tècnics municipals.
-D’una a tres persones, proporcionals al volum de població i representatives dels nuclis que en vulguin formar part: Mallorquines, Vallcanera, Les Comes, King Parck, carrer Mallorquines, barri de l’església, i resta del centre urbà, segons una distribució territorial que podria ser, per exemple, entorn de punts de referència: pavelló, estació RENFE, etc.
-Es donarà prioritat a les AA.VV. (Associacions de Veïns i Veïnes ) que existeixin en aquests àmbits.
-Totes les persones, i un o una representant dels grups i entitats que han presentat al·legacions i que en vulguin formar part.
-Totes les organitzacions socials registrades a l’Ajuntament que en vulguin formar part, alguna persona.
-Algunes persones representatives de l’escola i de la llar si és que en volen formar part.
-Algunes persones representatives del CAP, si és que en volen formar part.
-Persones de reconegut prestigi, si és que en volen formar part, com la Jutgessa de Pau, el Mossèn, ...
-El secretari de l’Ajuntament, que actuarà com a secretari del consell.
Funcions del consell:
-La preparació d’un nou POUM elaborat amb criteris de sostenibilitat social i ambiental, cercant la màxima participació ciutadana.
-Conèixer i avaluar tot el desenvolupament del POUM.
-Cercar el consens social i polític pel futur POUM.
-Tenir en compte les al·legacions presentades al desenvolupar els seus treballs.
-Les reunions començaran amb una exposició inicial de l’Alcalde i els tècnics municipals corresponents, obrint-se a continuació un torn d’interpel·lacions per part de qualsevol membre del consell.
-Qualsevol membre del consell podrà demanar que se li doni resposta a determinades qüestions, presentant la seva proposta com a mínim una setmana abans de la propera reunió del consell.
-Les reunions del consell es convocaran en dies i hores que permetin fer les reunions amb la major presència possible.
-El consell es reunirà com a mínim cada tres mesos de forma ordinària.
-Per cobrir el dèficit actual d’informació i debat públic i col·lectiu del POUM, proposem la celebració inicial d’una reunió mensual del consell durant els tres primers mesos.
-Es crearà un fons de documentació del POUM, que inclourà tota la referida tant als tràmits realitzats fins ara, com tota la informació prèvia i tota la documentació necessària per la seva futura tramitació. Aquesta informació estarà disponible per qualsevol membre del consell ciutadà del POUM.
-En la WEB municipal hi haurà tant la informació històrica, com l’actualizada i posada al dia de la tramitació del POUM.
La primera reunió del consell serà abans d’un mes des de la data d’aprovació de la moció.
Albert Miralles Güell, Cristina Simo, grup ICV-EUiA-EPM de Sils. Desembre 2007.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada