dijous, 27 de maig del 2010

BIBLIOTECA NOVA I ARXIU MUNICIPAL


NOVA BIBLIOTECA I ARXIU MUNICIPAL
Raons a favor del projecte de la nova biblioteca i arxiu municipal

Veïns i veïnes de Sils,

Al inici de la legislatura, en el ple de 19 de desembre de 2007, l’equip de govern en minoria de Ids-PM, va presentar pel PUOSC (Pla Urbanístic d’Obres i Serveis de Catalunya 2007 - 2011) un projecte faraònic ubicat als terrenys de l’estació. Es tractava d’una obra de grans dimensions, que contemplava un auditori, una biblioteca i un taller de cuina. En total tres edificis en linea, de quasi mil metres quadrats cadascun d’ells i un pressupost total de més de quatre milions de € (fase 1 - 2.406.795.70 € i fase 2 - 1.708.657 €). Aquesta proposta inicial va ser aprovada amb el vot favorable de IdS, CiU i AMS.

ICV-EUiA-EPM vàrem ser els únics que no varem votar a favor, perquè consideràvem que hi havien altres prioritats, per nosaltres la construcció d’un “Centre de dia” per la gent gran, que per cert era al programa electoral de tots el grups municipals, com també que la despesa del projecte faraònic era desorbitant, tenint en compte la crisi econòmica que se’ns avenia. El nostre projecte de centre de dia va ser rebutjat pels altres grups.

Els temps ens va donar la raó, la crisi ens tocava directament, les partides per les subvencions es varen reduir i el projecte faraònic no es podria desenvolupar. Calia pensar en un projecte de tamany més assumible i assequible.

La nova proposta que és a sobre la taula mante només la biblioteca, però a més a més, es guanya rendibilitat perquè incorpora també la ubicació de l’Arxiu Municipal, que actualment es troba en un local de lloguer.

És un sol edifici, de quasi mil metres quadrats i un cost d’un milió i mig d’€, dels quals seran subvencionats aproximadament un milió, entre el PUOSC i el pla nacional de biblioteques de la Generalitat. El cost a pagar a càrrec dels pressupostos del 2011 seria de mig milió d’€, però com que les subvencions del PUOSC ho permeten, es podrien buscar més subvencions fins arribar al 90% de cost total del projecte si fos possible.

Es a dir, podem arribar a tenir un equipament cultural de primer ordre, amb un cost pel poble només del 10% del projecte si tot va bé i no perdem el tren per tirar-lo endavant.

Per tot això,
- Davant de la reconversió del projecte en un de més assequible per la nosstra situació econòmica.
- Davant de la pèrdua de subvenció de la Generalitat en el cas de no aprovar-ho ara.
- Davant del dubte d’assegurar més endavant altra partida de la Generalitat, per l’esdevenir de la pròpia crisi.
- Davant de que actualment els terrenys de l’estació, són els únics terrenys municipals, destinats per equipaments i no em tenim d’altres ara mateix.
- I davant de que tots aquests condicionants, i del plaç de presentació del projecte només fins a finals de mes, el nostre grup varem pensar que no podíem deixar passar l’oportunitat i perdre una biblioteca, un important equipament cultural en bones condicions pel poble.


ICV-EUiA-EPM vàrem votar Si a la proposta del projecte de la biblioteca, mentre que CiU va votar en contra i AMS es va abstenir.

Possiblement l’emplaçament no sigui del gust de tothom, però es l’únic que tenim. Tenim un poble que va creixent, els veïnats de Vallcanera, les Comes, Mallorquines, la Urbanització King-Park i altres veïnats, com la Barceloneta i el Massabé, avui ja representen més de la meitat de la població de Sils. Població que ha de desplaçar-se obligadament, si vol accedir a qualsevol equipament del poble. Aspecte que també vàrem valorar, ja què la futura biblioteca disposarà d’un aparcament públic que facilitarà el seu accés.

L’estació és potser el punt més neuràlgic del poble, a l’any passen més d’un milió de passatgers/es, és clar que no tots són de Sils, però molta joventut universitària i els treballadors/es de Sils que agafen el tren diàriament, podran accedir amb més facilitat als equipaments culturals que suposarà la nova biblioteca. Creiem que és altre aspecte a valorar positivament.

La construcció d’un pas soterrat per sota de les vies del tren, previst per aquest any, que serà un pas peatonal per creuar de forma segura les vies del tren, permetran un fàcil i segur accés fins a la nova biblioteca.

La Generalitat ha de fomentar i garantir les Biblioteques Escolars, la que cada centre escolar públic ha de tenir en bones condicions per tal de que des de les escoles i l’Institut es treballi l’hàbit de la lectura.

Mentre que l’Ajuntament, ha de fomentar i garantir la Biblioteca Municipal també en les millors condicions possibles, perquè no podem obviar que altra de les seves funcions és la de facilitar i fomentar la cultura a la ciutadania de Sils.

Ara acabem de aprovar el projecte. L’any vinent tocarà incloure les partides pressupostaries per fer-ho possible.


Albert Miralles Güell i Cristina Simó Alcaraz.
Grup municipal ICV-EUiA-EPM de Sils.

2 comentaris:

Vicenç Manzano ha dit...

molt maco, peró no estic d'acord amb la situació , i sabeu que no és la correcte.

Vicenç Manzano

Anònim ha dit...

Manzano pues dinos tu cual es la correcta, lo mismo la correcta es la del Sector Central.