divendres, 28 de desembre del 2007

LA VEU DE SILS - ON ÉS EL CANVI?

SILS, HAN PASSAT SIS MESOS, ON ÉS EL CANVI?

Han passat més de sis mesos des de les eleccions municipals i hem de dir que a Sils no hi ha hagut ni hi ha pacte de govern, que governa en solitari i en minoria IdS amb quatre regidors sobre onze. (IdS-PM 4, CiU 3, AMS 2, ICV-EUiA-EPM 2).
En aquests sis mesos l’equip de govern ha vist que quedaven frenats, en minoria, alguns dels seus projectes. El primer va ser el Quadern de Sils, a on IdS ens va presentar un reglament que deixava en mans de l’alcalde el nomenament del consell de redacció, cosa que no va acceptar cap grup. Una vegada derrotada la proposta de l’equip de govern d’IdS-PM amb els vots de CiU, AMS i ICV-EUiA-EPM, es va tornar a debatre aconseguint l’oposició que es recollissin les seves propostes en el reglament que va ser finalment aprovat en altre ple posterior. Entre altres coses, ara el consell de redacció es composarà per una persona designada per cada grup municipal, sota la direcció de Lluís Costa, responsable de l’arxiu històric municipal.
La segona ocasió va ser en la presentació de les taxes i dels impostos municipals corresponents al 2008. En aquesta ocasió també l’equip de governo d’IdS va perdre la votació, quedant derrotada la seva proposta inicial, ja que necessitava la majoria absoluta de vots (al menys 6) per treure-la endavant. Amb l’abstenció de CiU i els vots en contra d’ AMS i els nostres, IdS-PM tan sols va aconseguir 4 vots, els seus. Això va obligar a IdS-PM a acceptar la rebaixa de la taxa de l’aigua, que en la seva proposta inicial era d’un 5 % d’augment i deixar-lo en el 3.8% (l’ IPC en aquell moment), atenent a les exigències d’ AMS i d’ ICV-EUiA-EPM que havien manifestat la seva oposició a aquest creixement, l’únic per sobre de l’IPC a les taxes i impostos municipals del 2008.

PUOSC – Pla únic d’obres i serveis municipals de Catalunya 2008-2012.
El PUOSC de la Generalitat finança amb subvencions projectes municipals. En aquesta ocasió és un pla de 5 anys, del 2008 al 2012. És una oportunitat que no hauríem de desaprofitar per a aconseguir el màxim de subvencions possible, amb major motiu quan comença l’època de vaques flaques (el pressupost municipal 2008 preveu ingressar al 2008 mig milió de € menys que al 2007).
ICV-EUiA-EPM presentem el dia 27 de Novembre una moció per a provocar un debat en el ple dels projectes a presentar al PUOSC. Va arribar el dia del ple, el 19 de Desembre havent rebut el silenci per resposta. A l’expedient on hi són els documents a presentar al ple, varem veure que l’equip de govern havia inclòs una proposta pròpia per al PUOSC. És a dir, els grups municipals varem tenir la informació del projecte concret del govern municipal només uns pocs dies abans del ple.
Tenint en compte que el termini màxim de presentació dels projectes per al PUOSC és el dia 27 de Desembre, és de calaix que l’equip de govern va preparar el ple del dia 19 de desembre amb una estratègia, o votes el que presentem o no podrem presentar res perquè no hi ha temps material de preparar altre projecte diferent i podem perdre la subvenció.
La moció presentada per ICV-EUiA-EPM estava en un punt anterior a la del govern en l‘ordre del dia. Varem aconseguir que la nostra proposta, que no era un acord de ple, sinó una proposta a tenir en compte o no per al punt següent, tingués els vots a favor de AMS i de CiU, a més dels nostres, total 7 vots a favor, contra 4 d’ IdS-PM. És a dir, que d’ haver hagut més temps per a debatre els projectes a presentar és molt probable que els presentats per nosaltres haguessin tingut el recolzament suficient per a presentar-se al PUOSC.
ICV-EUiA-EPM varem presentar projectes socials i ambientals. El més important entre els dotze presentats, la construcció d’un centre de dia per a persones dependents, amb cessió de terreny municipal, en els terrenys de l’estació. Val a dir que el PUOSC subvenciona com a màxim el 70% dels projectes del programa general, però són compatibles altres subvencions fins a arribar com a màxim al 95% del projecte, cosa que pensem que era bastant probable amb el nostre projecte, en un moment en el que es posarà en marxa la llei de dependència, recentment aprovada.
En el punt següent, de debat del projecte presentat pel govern varem veure l’obra faraònica que es vol per a Sils. Un pressupost de varis milions de € al inici de les vaques flaques, que s’haurà de finançar recorrent a un nou crèdit, es a dir amb més endeutament municipal.
Aquest projecte faraònic ocupa quasi la totalitat de l’actual aparcament municipal de l’estació, i planteja la construcció de tres edificis en varies fases. Un com a auditori, altre como a aules de cuina i altre com a biblioteca. Res que objectar, però considerem que la prioritat passa per un centre de dia abans que aquests altres equipaments.
Això es reflexa en la votació, on nosaltres votem en contra per a defensar la prioritat del centre de dia i AMS i CiU es varen abstenir, fent constar a l’acta que no votaven en contra per a què Sils no perdés l’oportunitat de presentar un projecte al PUOSC. És a dir es va aprovar només amb els vots d’ IdS-PM, dons només requeria majoria simple.
Lamentar que la nostra gent gran i les persones dependents no tindran en els propers anys un centre de dia per decisió del govern municipal, d’ IdS, amb l’agreujant de que era possible que el centre de dia hagués costat molt poc diner (fins 95% subvencionable) i que el que tindrem, el projecte faraònic, ens costarà un ull de la cara, al inici de l’època de les vaques flaques. (Veure projecte de moció del PUOSC del nostre grup en el blog – La Veu de Sils).

Les auditories de l’Ajuntament.
ICV-EUiA-EPM varem presentar també en el ple del dia 19 de desembre una moció proposant la realització de tres auditories a l’Ajuntament: una auditoria econòmica, una auditoria urbanística i una auditoria de gestió. Expliquem la nostra
proposta com a mitjà de tenir un bon anàlisis de la situació per a poder prendre decisions responsablement, amb coneixement de causa.
La nostra moció no va prosperar a pesar del recolzament d’AMS, gràcies als vots en contra de CiU i d’ IdS-PM. Creiem que CiU ha perdut l’oportunitat de demostrar que podia passar sense cap problema les auditories, però va rebutjar la nostra proposta al·legant que costaria diners en un moment que poden ser necessaris per a altres coses.
IdS-PM es va oposar a pesar de que l’equip de govern resulta que ha encarregat un estudi extern de anàlisis de la situació econòmica municipal, a una persona externa a l’Ajuntament, que suposem que ha de ser de la seva confiança. Aquest estudi, per encàrrec d’ IdS-PM, suposa per a ells que ja no és necessari fer les auditories. Curiós, per cert, que aquest estudi amb data d’Octubre del 2007 no s’ha donat a conèixer als grups municipals fins que s’ha incorporat a l’expedient del ple del 19 de desembre junt amb la carpeta de les auditories.
Potser per a contrarestar la moció de les auditories?
Més preguntes: S’hauria donat a conèixer aquest estudi si el nostre grup no presenta la moció de les auditories?
Perquè l’equip de govern no va donar aquesta informació en el seu moment, amb temps suficient per a que sigui coneguda pels altres grups? Perquè potser hagués estat qüestionada per poc rigorosa?

PRESSUPOSTOS MUNICIPALS 2008.
L’escenari dels pressupostos municipals 2008 és restrictiu en els ingressos i de contenció de la despesa, o sigui que s’acaba l’època de les vaques grosses i es comença la de les vaques flaques. Respecte al 2007, de quasi cinc milions de €, el de 2008 està sobre els quatre i mig milions de €, és a dir mig milió de € menys. En els ingressos es passa de 1.100.000 € per llicencies d’obra nova en el 2007 a 600.000 € en el 2008. Es redueix quasi a la meitat.
En el ple el nostre grup va manifestar que aquesta xifra no era creïble, que hauria de corregir-se a la baixa, a uns 300.000€, vist el que hi ha i el que s’anuncia en el sector de la construcció. No hi ha previstes noves promocions, està costant vendre les acabades, ha hagut una caiguda en picat de sol·licituds de llicencies d’obra. Aquesta xifra prevista d’ingressos és molt important, perquè sinó s’assoleix, es pot anar a un pressupost que es tanqui amb dèficit o que s’hagi de buscar la forma de recórrer a l’endeutament. O el que és pitjor, es pugui tenir que reduir la despesa pressupostada. O sigui que si la xifra d’ingressos de 600.000€ falla, ho acabarem patint la ciutadania, amb retallades sobre el pressupost previst per a aquest any, o si l’Ajuntament s’endeuta, en futurs pressupostos, perquè les deutes s’han de pagar.
Varem proposar substituir els 600.000 € previstos per 300.000 € i tornar a quadrar els pressupostos de forma més realista. Si els ingressos fossin baixos ja estaríem en cobert. I si es disparessin podríem tenir superàvit, podríem gastar més d’allò pressupostat o estalviar o reduir el deute. El problema és el risc del menor ingrés i el dèficit, i més en època de vaques flaques.
Val la pena dir que el nostre grup municipal varem tenir la possibilitat de conèixer el projecte de pressupost 2008 el dissabte 15 de Desembre, en una reunió convocada per l’Alcalde. Que varem poder fullejar i emportar algunes fotocòpies de la extensa documentació de l’expedient dels pressupostos per a llegir-los durant el cap de setmana, que el dilluns 17 varem tenir la reunió de les comissions informatives i el 19 el ple. O sigui que altre vegada l’equip de govern donant explicacions de que si, que ja donarà la informació amb temps suficient, però cada vegada dient que aquesta vegada no ha pogut ser i que ja serà la següent.
Vist tot això el nostre grup va anunciar la nostra oposició al pressupost presentat per IdS-PM. AMS va proposar deixar sobre la taula el projecte de pressupost 2008, i donar-nos tots més temps per a estudiar-lo i discutir-lo, no tancant la possibilitat d’arribar a acords, però anunciant que de mantenir-se, votarien en contra. CiU va semblar interessat en aquesta possibilitat, però l’ alcalde la va rebutjar, dient que posava en consideració del ple allò que s’havia presentat.
ICV-EUiA-EPM i AMS varem votar en contra i sorprenentment CiU es va abstenir, permetent que IdS-PM amb només 4 vots aprovés inicialment els pressupostos 2008, quan allò més destacable del pressupost és la creació del cos de la policia municipal i en aquest punt concret CiU es va manifestar i va votar en contra. Alguns al sortir comentaven que potser hi havia hagut un canvi de cromos amb el rebuig de les auditories. No hi estem d’acord, el que hi ha és continuisme.
Ara començarà l’exposició pública i la presentació d’al·legacions.
Per a qui ho busqui, en els pressupostos inicialment aprovats no hi trobarà cap partida per a la gratuïtat dels llibres de text, per ampliar l’assistència social, per a millorar el servei d’autobús per a comunicar les urbanitzacions i el centre del poble, per a construir un centre de dia per a persones dependents, per a eliminar les barreres arquitectòniques, per a fer possible la recepció gradual de les urbanitzacions, per a pacificar el transit de la carretera amb més semàfors, rotondes, (quan estarà la rotonda de Mallorquines?), per a establir un conveni col·lectiu pel personal al servei de l’Ajuntament, sobre la base d’unes relacions laborals del segle XXI,…, pero si que hi han € per el projecte faraónic!! Per a quan la màxima participació de la ciutadania per la presa de decisions? Per a quan el canvi anunciat al programa electoral d’ IdS-PM ?

Novetats al grup.
En el ple del dia 19 de desembre, Cristina Simo Alcaraz va prendre possessió com a regidora del grup. Desprès de prometre per imperatiu legal, va fer unes reflexions i un suggeriment. Que es revisés el llenguatge en els textos municipals, s’haurien d’adaptar a un llenguatge no sexista. Va posar com exemple que en la documentació rebuda de la Junta Electoral Central ella és “concejala” i a l’expedient local figura com a regidor. Va proposar l’elaboració d’un pla de normalització lingüística no sexista, com ja existeix en molts ajuntaments. Va tenir el silenci per resposta.

Albert Miralles Güell, Cristina Simo Alcaraz, regidor i regidora del grup municipal ICV-EUiA-EPM de Sils.
Desembre 2007.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No hi haurà canvi és deixar de fer cas a un secretari municipal que s'excediex en les seves funcions, que ha amagat informacio al Ple i que era un interessat col.laborador de les aberracions urbanístiques de l'anterior alcalde: La solució és ben fàcil, feu pinya i aconseguiu que l'advocat extern de l'ajuntament parli amb tots els grups i només al secretari que filtar la informació -al govern i als grups -segons la seva conveniència. ell sabra perquè, certamanet. I en Rovira també, em temo. Salutacions, ànims i esperit constructiu que cal pq és el q el poble va reclamar les passades eleccions. No deixeu que aquest home us devideixi ni als uns ni al altres (ja veieu el q ha quedat de CiU sota els seu consells i interessos)

Anònim ha dit...

No hi haurà canvi fins que es deixai de fer cas a un secretari municipal que s'excediex en les seves funcions, que ha amagat informacio al Ple i que era un interessat col.laborador de les aberracions urbanístiques de l'anterior alcalde: La solució és ben fàcil, feu pinya i aconseguiu que l'advocat extern de l'ajuntament parli amb tots els grups i no només amb el secretari que filtar la informació -al govern i als grups -segons la seva conveniència. Ell sabra perquè ho fa, certamanet. I en Rovira també, em temo. Salutacions, ànims i esperit constructiu que cal pq és el q el poble va reclamar les passades eleccions. No deixeu que aquest home us divideixi ni als uns ni al altres (ja veieu el q ha quedat de CiU sota els seu consells i interessos, un cadàver polític de nom Anoro) A més, el poble no el soporta.

Bona any i bona feina per Sils !

Anònim ha dit...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.