diumenge, 15 d’abril del 2007

Sils Cittaslow: un model com garantia de qualitat de vida

SILS CITTASLOW?

PERQUÈ NO HO FEM POSSIBLE?

Viure Slow: el contratemps de la modernitat.

Manifest de les Cittaslow per a un nou concepte del ser i del viure.

Viure en una Cittaslow i administrar-la és una manera de ser, una manera de viure el dia a dia diferent a la que fins ara ha sigut majoritària. Es tracta d’una manera tranquil·la, menys ràpida i productiva, però sens dubte més humana, ecològica i solidaria amb les generacions presents i futures. Una manera més respectuosa de l’àmbit local en un món globalitzat i interconectat.

Viure en una Cittaslow i administrar-la significa actuar de manera que tothom pugui gaudir del gran bagatge d’experiències, valors, saviesa, art i ciència presents en els petits pobles, en les ex terres marginades, en les províncies i perifèries del món que cada vegada més es van fent centre. Significa contaminar els barris de les grans ciutats amb la qualitat de vida, el tipus de relacions interpersonals, la pràctica de gestió social i econòmica sostenible pròpia dels camps, les muntanyes i les petites illes.

Viure en una Cittaslow i administrar-la significa viure de la millor manera possible el present, mirant sempre cap al futur. Significa utilitzar les grans oportunitats tecnològiques i culturals del nostre temps sense oblidar, per això, el patrimoni d’experiències que ens transmet la història i la cultura dels pobles.

Slow Food ens ha ensenyat la defensa de les produccions agro-alimentàries autòctones i ha redescobert la cuina tradicional i els gustos locals. Aquest és el punt de partida per descobrir en les ciutats slow un món de peculiaritats en àmbits diferents. I això no és sols relatiu a la cuina, la cultura i l’àmbit social, sinó també a l’urbanisme, el mediambient, l’energia, el transport, el turisme, l’agricultura, la formació...

Viure en una Cittaslow i administrar-la, significa fer del concepte modern “bon viure” un objectiu prioritari per a tots els que hi resideixen; significa resoldre la falsa contradicció entre l’hospitalitat vers la resta del món i l’orgullós sentit de pertànyer a la comunitat local. Significa que els ciutadans siguin conscients, informats i capaços d’acollir el modern viatger segons els principis de l’autèntica hospitalitat.

Viure en una Cittaslow i administrar-la significa reconèixer els recursos materials i humans del lloc, de l’ambient, del paisatge natural i urbà, dels bens històrics i artístics, de la cultura, de la gastronomia, per reforçar una identitat ciutadana que els canvis dels darrers anys han compromès seriosament.

Viure en una Cittaslow i administrar-la significa fer de la lentitud el valor més important; significa donar sentit a la revolució temporal de qui per història, cultura i ambient ha resistit i resisteix les acceleracions del segle XXI; significa conciliar els temps antics amb la modernitat, la natura amb la cultura i l’economia.

Viure en una Cittaslow i administrar-la significa trobar el temps per millorar la vida civil; significa alentir els ritmes per poder reconèixer els sabors, els colors i els perfums de la ciutat i del món.

Manifest constitutiu

El desenvolupament de les comunitats locals es basa, entre d’altres coses, en compartir i reconèixer la pròpia identitat una peculiaritat visible des de fora i profundament viscuda des de dins.

La globalització, que sens dubte constitueix una gran ocasió d’intercanvi i de divulgació, aplana les diferències i amaga les característiques peculiars de cada realitat, creant models intermitjos que no pertanyen a ningú i que generen inevitablement mediocritat.

Per això mateix es busquen cada vegada noves solucions per trobar i difondre l’excel·lència, sense fer-ne un fenomen d’elit, sinó divulgant-ho com un fet cultural i universal.

D’aquí ve l’èxit dels que han buscat una peculiaritat i l’han donat a conèixer a tot el món.

Slow Food deu el seu èxit i la seva difusió internacional a la recerca de la qualitat de vida a partir del fet gastronòmic.

Les ciutats que han brillat en aquesta activitat han constituït, juntament amb Slow Food, una xarxa internacional de ciutats slow. Les Cittaslow decideixen tenir experiències comunes a partir d’un codi de comportament concret i verificable, comú i compartit, els fonaments del qual resideixen en l’atenció per la bona taula, per la qualitat del turisme, dels serveis i de l’urbanisme.

Les Cittaslow subscriuen uns compromisos la realització dels quals es comprovarà periòdicament i de manera homogènia en totes les ciutats que hi participin, en tots els països i en tots els continents.

Les Cittaslow són aquelles ciutats en les quals:

- La política mediambiental desenvolupa les característiques del territori i de l’urbanisme i promociona les tècniques de recuperació i reciclatge.

- La política urbanística millora el territori i no l’ocupa.

- La tecnologia s’utilitza per millorar la qualitat mediambiental i del teixit urbà.

- Es promociona la producció i l’ús de productes alimentaris obtinguts amb tècniques naturals i compatibles amb el mediambient, excloent els productes transgènics i instituint, si cal, serveis de defensa i desenvolupament de les produccions típiques.

- Es defensen les produccions autòctones que es basen en la cultura i les tradicions i que identifiquen un territori; es mantenen les antigues costums i es promociona el contacte directe entre el consumidor i el productor de qualitat.

- Es promociona la qualitat de l’hospitalitat com a contacte amb la comunitat i les seves peculiaritats, eliminant els obstacles materials i culturals que poden dificultar l’ús dels recursos de la ciutat.

- Se consciència a tots els ciutadans, no sols els operadors turístics, de que estan vivint en una Cittaslow; se sensibilitza especialment a els joves a través de plans de formació orientats específicament al gust.

Requisits d’excel·lència

Política Mediambiental

- Sistema de control de qualitat de l’aire i informació pública de la mateixa.

- Promoció i difusió de noves tecnologies de compostatge i promoció del compostatge domèstic.

- Pla d’estalvi energètic i de promoció de fonts d’energia alternativa (fonts renovables, hidrogen, etc...)

- Prohibició de la utilització de OGM en l’agricultura.

- Decàleg hídric i distribució de les aigües.

- Pla regulador dels cartells publicitaris i l’eliminació dels que desfiguren el paisatge.

- Sistema de control de la contaminació electrosmog.

- Programa de control de la contaminació acústica i pla de millora.

- Programa de control de la contaminació lumínica.

- Aplicació de les normes ambientals i certificacions (EMAS o ISO 90001; ISO 14000; SA 8000 i projectes AGENDA 21).

Política Infrastructural

- Pla d’intervenció per a la recuperació dels centres històrics i d’obres d’interès cultural o històrics.

- Pla de transport segur i alternatiu al cotxe (pàrquing d’intercanvi, escales mecàniques, tramvies, trens, carrils bici, carrers peatonals per accedir als col·legis, a les oficines, etc...)

- Aplicació del Decret llei 503/96 per a la supressió de les barreres arquitectòniques per garantir a tothom el gaudi dels llocs públics i d’interès públic.

- Promoció de programes per afavorir la vida familiar (activitats recreatives, assistència domiciliar a persones grans i malaltes, centres socials i culturals,...)

- Àrees verdes de qualitat en el respecte de la dotació mínima prevista per el decret ministerial 1444/68 i de infrastructures de servei (jocs, serveis, etc...)

- Pla de càrrega i descàrrega, i de distribució de les mercaderies en respecte als horaris comercials i amb els horaris naturals dels ciutadans.

- Pla regulador dels horaris de serveis de l’Ajuntament.

- Aplicació del decret llei 29/93 per a la constitució de l’URP amb activitat de la informació sobre Cittaslow.

Tecnologies al servei de la qualitat urbana

- Finestra de informació sobre la bioarquitectura i plans de formació del personal.

- Recuperació i recollida diferenciada de les escombraries en les estructures públiques, en els esdeveniments i manifestacions públiques.

- Integració en el mediambient dels contenidors d’escombraries i pla d’horari de gestió dels mateixos.

- Programes de promoció de instal·lació en llocs públics i privats, de plantes preuades, perfumades i preferiblement autòctones segons els criteris d’arquitectura natural.

- Pla de desenvolupament i sensibilització sobre l’ús de la xarxa cívica-telemàtica, i a la difusió dels serveis de l’Ajuntament a través de la xarxa Web.

- Pla d’eliminació/moderació de les alarmes sonores.

Tecnologies al servei de la qualitat urbana

- Pla de desenvolupament de l’agricultura biològica i prohibició de l’ús de productes OGM. Certificacions de qualitat dels productes i de la manufactura artesanal i de l’artesania artística.

- Pla d’utilització de productes biològics del territori i dels aliments tradicionals.

- Plans de formació en els cicles formatius obligatoris sobre l’educació al gust en col·laboració amb l’Slow Food.

- Defensa enogastronòmica per part de Slow Food dels productes i dels sistemes de producció en via d’extinció.

- Cens dels productes típics del territori i ajuts a la seva comercialització.

- Pla de suport als productes i a la manufactura artesanal pròpia de la tradició històrica de la ciutat.

- Valorització i conservació de les manifestacions culturals locals.

Hospitalitat

- Plans de formació per a la informació turística i la seva acollida.

- Respecte a les indicacions dels cartells dels locals públics.

- Ús del sistema de senyalització internacional i integració de la senyalització dels centres històrics amb rutes turístiques guiades.

- Política d’acollida i plans per a facilitar l’accés dels visitants, sobretot en ocasions d’esdeveniments.

- Preparació d’itineraris “slow” de les ciutats (impresos, web, homepages, etc...)

- Política de preus.

Consciència

- Programes d’implicació de la comunitat ciutadana en la filosofia i els projectes de Cittaslow.

- Divulgació de les activitats de Cittaslow i Slowfood.

- Presència del logotip Cittaslow en els documents de l’Ajuntament.

- Pàgina web dedicada als continguts de Cittaslow a la ciutat i link amb la pàgina Slow Food.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Tan de bo poguéssim canviar el ritme de creixement del nostre poble. Però també poguéssim reduir el ritme de vida actual. Molta gent confon progrés amb acceleració. Penso que el progrés és aprenentatge i valoració del present i del passat; aprofitant aquests per millorar el futur, no per condemnar-nos.