Manifest d'ICV-EUiA-EPM
Als pobles i ciutats de Catalunya, equitat, ecologia i ètica.
Les cases formen una zona
A qualsevol lloc on vagis, seràs una “polis” (Hannah Arendt)
La mundialització està fent
QUÈ DECIDIM EL 27 DE MAIG?
El proper 27 de maig la ciutadania està convocada a participar en les eleccions municipals.
Per a ICV-EUiA-EPM, la força d’esquerres i ecologista, aquesta és una cita important perquè és el moment de decidir el futur dels nostres pobles i ciutats. Però també perquè creiem que els Ajuntaments són una eina de transformació, les institucions més properes a la ciutadania i, en conseqüència, la base més sòlida de la democràcia.
En un context de llunyania entre les institucions i la ciutadania, ICV-EUiA-EPM no ens conformem. Tenim la convicció que els ajuntaments i aquestes eleccions són una oportunitat per recuperar el crèdit davants dels ciutadans i les ciutadanes.
Per això, volem reivindicar que som una força a peu de carrer, propera i que escolta. La gestió d’ICV-EUiA-EPM és fa des de l’honestedat i la transparència.
SOM MUNICIPALISTES, D’ESQUERRES I ECOLOGISTES.
La nostra coalició és municipalista, perquè tenim propostes, idees i valors que ja són realitat als pobles i ciutats de Catalunya. Pel pes de la nostra experiència en l'administració local. I perquè els nostres regidors i regidores són decisius en molts governs de pobles i ciutats.
ICV-EUiA-EPM seguim sent d’esquerres i ecologistes de debò. Aquesta va ser la nostra targeta de presentació a les anteriors eleccions municipals. I avui és més vigent que mai: justícia social, dret a l’habitatge, ocupació digna, política redistributiva, veritable igualtat d’oportunitats entre sexes, generacions, orígens socials o geogràfics; reorgantizació dels temps i els horaris conforme les necessitats de la vida quotidiana, desenvolupament sostenible i lluita contra el canvi climàtic.
TENIM MÉS FORÇA, DECIDIM MÉS
Tenim més força, ICV-EUiA-EPM és la única formació que va millorar els seus resultats electorals a les darreres eleccions al Parlament. La confiança que ens va donar la ciutadania ens ha permès assumir noves responsabilitats al govern de la Generalitat mitjançant l’Entesa Nacional de Progrés.
La bona feina feta als Ajuntaments i a la Generalitat és ara el nostre millor argument per a les properes eleccions municipals.
Decidim més perquè les nostres prioritats coincideixen cada vegada més amb els interessos de la majoria de la ciutadania. Liderem el debat i les propostes sobre el canvi climàtic, la lluita contra l’exclusió social, sobre la mobilitat (Renfe, per exemple), proposem la llei pel dret a l’habitatge,
ICV-EUiA-EPM es presenta a aquestes eleccions amb més força i decidint més, perquè donem confiança a la ciutadania.
ICV-EUiA-EPM, UNA FORÇA MODERNA I INNOVADORA
Un dels aspectes novedosos que des de l’esquerra verda va aparèixer amb força a les darreres eleccions al Parlament va ser, sens dubte, la conceptualització
Ara, a les portes d’unes eleccions municipals, el nostre discurs ha de connectar amb aquesta visió i proposta modernitzadora, poc amiga d’un concepte de desenvolupament nodrit de ciment i asfalt i engrescat per interessos especulatius, afavoridors de múltiples insostenibilitats, de la destrucció
Hem de dir amb claredat que estem a favor d’un model integrador de construcció de ciutats, de pobles i de ciutadania que té molt poc a veure amb el model segregador que avui és hegemònic.
El nostre focalitza la convivència i la democratització de l’espai públic com a motors d’intercanvi de béns, serveis i coneixements. Un model que es proposa estendre a tota la ciutadania, per mitjà de serveis públics i sense exclusions, els nivells de qualitat de vida que configuren les bases d’una nova conceptualització
LES NOSTRES PRIORITATS
En aquest context, les polítiques públiques municipals que volem impulsar des de l’esquerra i l’ecologisme estan marcades per tres eixos fonamentals, i són la base d’un pacte cívic orientat a avançar cap a ciutats més equitatives, menys excloents, més sostenibles i humanes.
Ciutats i pobles inclusius, cohesionats, amb drets i benestar per a tothom.
Fer unes ciutats i pobles amb justícia social, on totes les persones puguin portar a terme amb autonomia, i en plenes condicions d’igualtat, els seus seus projectes vitals. Una ciutat sense pobresa ni exclusions, que reconeix drets per a tothom.
És convenient allunyar-nos d’”assistencialismes” que, sovint, comporten autèntiques pràctiques segregadores, i dissenyar els serveis públics a partir de la dignitat de les persones, polítiques integrals basades en la protecció dels drets i les llibertats, en el rigor en l’acompliment de les responsabilitats i en la potenciació dels aspectes preventius, participatius i solidaris. Les ciutats i pobles han de ser un espai d’equitat i han d’estar dissenyades conforme les necessitats, expectatives, vivències i demandes tant dels homes com de les dones.
Les ciutat i pobles són més solidàries i democràtiques quan fan esforços per evitar la segregació dels seus ciutadans i ciutadanes, quan s’esforçen per assegurar els mateixos nivells d’equipaments i prestació de serveis públics per a tothom, tant en qualitat com en intensitat. Serà necessari repensar la fiscalitat local per superar-ne els aspectes assistencials.
Quan parlem d’inclusió, cohesió, drets i benestar parlem
Unes ciutats i pobles per a totes les edats, infants, adolescència, gent gran. On la gent jove pugui emancipar-se. On les persones amb discapacitat tinguin autonomia i una vida independent. On les persones immigrades tinguin serveis d’acollida que els permetin accedir als drets de ciutadania.
Parlem de ciutats i pobles educadors, que viuen l’esport i on la cultura és un eix vertebrador de la cohesió social. Parlem de ciutats i pobles europeus, que s’obren al món, que treballen també per la pau, la cooperació i la solidaritat.
Ciutats i pobles ecològics, amb un model econòmic i urbà sostenible
Fer una ciutat habitable, un model urbanístic basat en la mixtura social i d’usos, amb activitat productiva neta. Un model de mobilitat sostenible i segura, amb menys cotxes, més transport públic i espai pels vianants i les bicicletes, amb més espai públic i verd urbà. Una ciutat compromesa amb les energies renovables i en l’acció contra el canvi climàtic. Proposem, en definitiva, la constitució verda dels pobles i ciutats.
Una ciutat sostenible és una ciutat que defineix estratègies i planifica, que ajusta el seu desenvolupament a les possibilitats que li ofereixen els recursos naturals
Una bona planificació és imprescindible per gestionar els canvis de forma ordenada i harmònica.
La sostenibilitat també ha d’impregnar el model econòmic, l’activitat productiva, el comerç, el turisme i el model d’infrastructures. La modernització dels pobles i ciutats passa necessàriament per un model de creixement sostenible, verd. En aquest sentit, el món local també haurà de pensar en la fiscalitat ecològica.
CIUTATS I POBLES QUOTIDIANS, PARTICIPATIUS, CONVIVENCIALS I DIVERSOS.
Fer de la vida quotidiana un espai de transformació social, amb implicació i ciutadania activa. Des d’on construir xarxes i vincles de solidaritat comunitària, i des d’on enfortir les relacions de convivència basades en el diàleg i en el respecte a la diversitat. Davant d’un discurs
Només així és possible construir de forma sostenible els nostres pobles i ciutats i garantir-hi els drets i responsabilitats de plena ciutadania per a totes les persones que hi viuen. Com a democràcia de proximitat, la democràcia local ha de buscar necessàriament l’equilibri entre la legitimitat de la representació política i el desenvolupament substantiu de processos actius de participació de la ciutadania. Un dels indicadors de l’hegemonia conservadora a les ciutats és la despolitització existent, que vol situar al ciutadà en el paper de mer espectador, en la seva dimensió de client o de súbdit. Per desgràcia, la participació cívica en el disseny i gestió de les ciutats ha estat sotmesa a nombroses limitacions. Tractar als ciutadans i les ciutadanes com a persones responsables, amb capacitat d’entendre la dificultat d’oferir solucions immediates i fàcils a problemes molt complexes producte d’un model de desenvolupament sense futur i insostenible. Sense la participació de la ciutadania, les ciutats que volem difícilment sortiran
Ciutats i pobles han de ser actors actius en l’equitat entre homes i dones. Amb discursos innovadors sobre les famílies i els nous usos
Ciutats i pobles on la seguretat estigui lligada a la prevenció, a la convivència, a la proximitat, que utilitzen la mediació i el diàleg en la gestió de conflictes, per afrontar també violències quotidianes, de gènere, mobbing, bullying, etc.
EL NOSTRE COMPROMÍS
ICV-EUiA-EPM estem compromesos amb les polítiques actives per a la inclusió social –per garantir la igualtat i la cohesió social- i amb les polítiques integrals de sostenibilitat -per garantir la construcció democràtica de pobles i ciutats i la seva modernització-. Ciutadania plena, sostenibilitat i participació democràtica són, per tant, les bases de la nostra política municipal transformadora.
El nostre compromís és, en conseqüència, el de treballar per uns pobles i unes ciutats més i millor planificades, més convivencials i solidàries, més habitables i democràtiques: més sostenibles i humanes.
Als pobles i ciutats de Catalunya, equitat, ecologia i ètica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada