dissabte, 11 de desembre del 2010

PRESSUPOSTOS 2011 - INTERVENCIÓ DEL NOSTRE GRUP

PRESSUPOSTOS 2011 – POSICIÓ GRUP ICV-EUiA-EPM

ICV-EUiA-EPM - Intervenció ple extraordinari 9 desembre 2010.


Anunciem el nostre vot en contra per les següents raons:

1.- Balanç polític negatiu del pressupost 2010, malgrat haver-lo votat favorablement amb tota l’oposició.

Valorem positivament el treball tècnic de preparació dels pressupostos i dels escenaris pels propers tres anys, però considerem que la gestió política que ha fet l’alcalde del pressupost de 2010 ha estat negativa. Per la manca d’informació tot i el compromís de donar comptes al ple cada tres mesos de l’execució pressupostaria. No informar ni consultar abans de prendre decisions relatives als pressupostos 2010, com ara la decisió de no contractar un/a policia local per cobrir l’absència d’un altre que assisteix a l’acadèmia de Mollet o no contractar un/a cuidador/a més per la Llar d’infants per garantir les ràtios, quan era possible de fer-ho amb els pressupostos aprovats.

O la decisió de contractar per 60.000 € a l’arquitecte Sr. Listosella per acabar els treballs del POUM, contradient el criteri de l’alcalde de no gastar més diners en el POUM si no es garantia el suport de cap grup i per contra en el moment de la contractació cap grup havia compromès el seu vot favorable al POUM. És més, els grups de l’oposició ens assabentem de la contractació un cop ja esta signat el contracte amb en Listosella.

Davant d’aquesta exposició l’alcalde no dona resposta.

2.- Subvencions 2011.

El dia 4 de desembre l’alcalde convoca a una reunió a les entitats i associacions locals, i anuncia que al 2011 les subvencions seran la meitat que al 2010.

Però en els pressupostos no és exactament així, hi ha excepcions. A la comissió informativa varem demanar els criteris que tenia l’equip de govern per justificar la proposta de subvencions. Encara esperem resposta...

Per què hi ha entitats que tenen fins el 50% de subvenció i d’altres fins el 75%? L’alcalde no respon.

Sembla ser que no hi ha criteris, ni un mínim de criteris. Les subvencions a les AMPAS no són proporcionals al nombre d’alumnes. Les subvencions a les entitats tampoc semblen tenir en compte el nombre de persones que representen. Tot és molt subjectiu, no hi ha criteris clars i coneguts.

En la retallada del 50% de les subvencions pel 2011 hi ha excepcions:

Càritas en el 2010 tenia 3.000€ i en el 2011 te previst 3.320€. L’alcalde ho justifica amb la crisi, que podem estar d’acord.

Altre cas el Club Futbol Sils que passa de 24.980 € el 2010 a 17.500 € el 2011, l’alcalde ho justifica dient que també s’encarreguen del manteniment de les instal·lacions del camp de futbol.

Però la excepció grossa és per l’associació organitzadora de festes i activitats a Sils, que a hores d’ara és una associació totalment irregular amb un únic membre. Aquesta associació te el 100% de subvenció i passa de 106.730 € al 2010 a 86.500 al 2011, només una reducció del 20%. Sense cap explicació que ho justifiqui.

El que està clar és que les vaques grasses ja s’han acabat i desgraciadament per una bona temporada, que estem en època de vaques flaques i cal reduir la despesa, però s’ha perdut l’oportunitat de fer-ho mirant de convèncer, dialogant, i implicant a les entitats en aquest canvi necessari, en que tindrà més valor el voluntariat i la capacitat de les entitats de fer més activitats i no exclusivament aquelles que es subvencionin.

3.- Manca de sensibilitat social.

La partida d’indemnitzacions per alts càrrecs era de 70.000 € al 2010 i és de 70.000 € al 2011, reducció del 0%. Considerem que s’hauria de reduir aquesta despesa.

La partida de publicitat i propaganda era de 40.000 € al 2010 i és de 40.000 € al 2011, reducció del 0%. I per cert que una cosa és la publicitat i propaganda i l’altre és la informació municipal que és molt deficient. També considerem que s’hauria de reduir aquesta despesa.

De subvencions, ja hem parlat. Caldria reduir més la subvenció per festes per anar a un model de festes més participatiu i menys subvencionat.

Amb la reducció d’aquestes partides destinaríem més diners a politiques solidaries contra la crisi.

Més diners per fer contractacions a persones a l’atur amb plans d’ocupació locals, més diners per qui no arriba i necessita ajut, per menjador i transport escolar, per ajudar a pagar la llum, el gas o l’aigua i evitar que la tallin, o per pagar el lloguer o la hipoteca i evitar els desnonaments.

L’alcalde no va respondre.

4.- La fi del boom immobiliari.

Mentre no ha esclatat el boom immobiliari han arribat recursos a l’ajuntament, però sembla que s’ha acabat i per molt temps. Cal trobar altres bases pel creixement econòmic local i en aquest sentit els pressupostos presentats no tenen cap perspectiva de quin és el projecte de l’equip de govern pel futur del nostre poble. Sense resposta.

IBI Autopista A-7.

Finalment, verd Esperanza. Esperem que l’extensió de la sentència per reclamar l’IBI de la A-7 interposada per l’ajuntament de Sils prosperi i ens arribin els diners reclamats del 2007 i els anys següents, a raó de més de 200.000 € per any. Aquests diners no s’han pressupostat pel canvi de criteri en sentencies posteriors d’altres municipis que ho han reclamat. En el cas d’aconseguir una nova sentència positiva, demanem el compromís de despesa prioritària d’aquests diners per despesa social. L’alcalde tampoc va respondre.

Sils, 9 de desembre 2011.