dimarts, 29 de juny del 2010

PLE ORDINARI 1 JULIOL MOCIO CRIMS FRANQUISME


MOCIO ICV-EUiA-EPM REGISTRE ENTRADA Nº 1.470, DE 30 D'ABRIL

SUPORT A LA INVESTIGACIÓ DELS CRIMS DEL FRANQUISME

Atès que la jurisdicció universal és un instrument de lluita contra la impunitat, és a dir, un mitjà per a assolir la rendició de comptes i impedir que quedin impunes els responsables de crims de dret internacional.

Atès que la investigació dels crims del franquisme representa l'últim recurs per a les víctimes de crims que busquen obtenir veritat, justícia i reparació, incloses les garanties de no repetició d'aquests fets.

Atès que la impunitat davant crims atroços no només denigra a qui els cometen, sinó que corroeix les institucions de les societats que els acullen, constituint elements que desestabilitzen la nostra democràcia.

Atès que la defensa dels drets humans és una obligació absoluta dels estats i no pot sotmetre's a interessos nacionals i pressions polítiques sense comprometre la responsabilitat internacional dels Estats.

Atès que el jutge Baltasar Garzón va iniciar, a l’ampara de la llei i del Dret Internacional i ates que els crims contra la humanitats no prescriuen, la investigació dels crims de la Guerra Civil i el règim franquista contra milers de persones a Espanya i Catalunya.

Atès que grups de l’extrema-dreta política i social, intenten difamar i utilizar el propi Estat de Dret contra la independència del poder judicial i contra les actuacions del Sr. Baltasar Garzón.

Atès que es preocupant, per la legitimitat pública de l’Estat de Dret, que a un jutge se li obri un expedient de suspensió d'acord amb l'admissió a tràmit d'un querella criminal interposada contra ell mateix per la seva actuació judicial per intentar investigar els crims imprescriptibles del franquisme.

Atès que nombrosos ciutadans, institucions públiques i privades com organitzacions judicials nacionals i internacionals, de defensa dels drets humans, s'hagin mobilitzat davant d'aquesta campanya i hagin mostrat la seva solidaritat amb el jutge Baltasar Garzón.

Atés que considerem que la campanya d'assetjament que s'està portant a terme per sectors de l'extrema dreta i la dreta del nostre país és realment inadmissible en democràcia, i intenta minar la independència judicial i limitar l'acció de la justícia en els crims del franquisme.

El Grup Polític d’Iniciativa per Catalunya Verds–Esquerra Unida i Alternativa- Entesa del Progrés Municipal proposa l’adopció dels següents acords al Ple:


1.- Mostrar la solidaritat i el suport al jutge Baltasar Garzón, davant la campanya d'assetjament que està patint, pel fet d’haver intentat aplicar la legislació internacional de crims contra la humanitat als crims del franquisme.

2.- Manifestar el rebuig al fet que qualsevol persona pugui ser jutjada per intentar aplicar la legislació internacional de crims contra la humanitat als crims del franquisme.

3.- Exigir que les víctimes del franquisme que van instar a l'inici del procediment judicial obert pels crims del franquisme puguin ser part en el procediment judicial contra el jutge Baltasar Garzón en el Tribunal Suprem.

4.- Donar trasllat d’aquests acords als Grups Polítics de l’Ajuntament, a totes les forces polítiques catalanes amb representació parlamentària, al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, al Govern Espanyol, al Congres i Senat espanyols, al CGPJ i a les associacions de jutges i fiscals de Catalunya i l’Estat i a totes les entitats i associacion del nostre municipi.


Això no obstant, l’Ajuntament Ple, acordarà el que consideri més adient.

Sils, 28 d’abril 2010.