dissabte, 26 de juny del 2010

PLE ORDINARI 1 DE JULIOL - NUCLEARS NO, ENERGIES ALTERNATIVES SI


Foto - Central nuclear d'Asco - Tarragona
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/central/nuclear/Asco/II/desconecta/red/comprobacion/seguridad/elpepusoc/20090526elpepusoc_1/Tes

MOCIO ICV-EUiA-EPM ENTRADA 30 ABRIL, Nº REGISTRE 1.469

REBUIG A LA CANDIDATURA DEL CEMENTIRI NUCLEAR D’ASCÓ

Atès que el municipi d’Ascó, una de les poblacions precandidates a albergar un Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactius d’Alta Activitat o cementiri de residus nuclears.

Atès que el Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactius d’Alta Activitat emmagatzemarà residus d’alta activitat, més de 7.000 tones de combustible de les diferents centrals nuclears espanyoles i de 1.900 metres cúbics de residus procedents del desmantellament de les plantes ja desconnectades de la xarxa, i que per tant continuaran emetent radioactivitat.

Atès que els municipis veïns i els governs supramunicipals i regionals han mostrat el desacord amb la instal•lació d’aquesta infraestructura al municipi d’Ascó com una part molt important dels veïns d’aquesta localitat.

Atès que el Parlament de Catalunya ha mostrat el rebuig a la possible instal•lació d'un magatzem temporal centralitzat per a residus nuclears a les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Baix Camp i, per extensió, a tot el territori de Catalunya.

Atès que la resolució de 23 de desembre de 2009, de la Secretaria d’Estat d’Energia modifica el previst al Real Decreto 775/2006, de 23 de juny; cosa que modifica significativament i de forma injustificada el paper de las Comunitats Autònomes al procés d’ubicació del MGTRRAA.

Atès que l’energia nuclear és incompatible amb un model energètic sostenible, ja que no compleix cap de les seves premisses: no és econòmicament eficient, ni socialment justa, ni mediambientalment acceptable.

Atès que la decisió del consistori d’Ascó es fa sense el consens previ que en tot moment s’havia demanat per aquest emplaçament i que la actitud del Govern d’Ascó vulnera aquest consens i l’aïlla de la resta d’Administracions catalanes,

Atès el rebuig d’entitats i organitzacions socials, ambientals i cíviques de Catalunya que s’han posicionat en contra del cementiri de residus radioactius, igual que ho han fet diversos càrrecs electes, regidors, alcaldes, diputats, i senadors de tots els colors polítics del territori.

Atès que, junt al fracàs econòmic i tecnològic, l’energia nuclear ha causat ja greus problemes a la salut pública i al medi ambient: accidents nuclears, generació de residus radioactius impossibles d’eliminar i, a més, contribueix a la proliferació de les armes nuclears.

Atès que el model d’especialització nuclear de les Terrers de l’Ebre i en concret del municipi d’Ascó no ha repercutit ni en un millor benestar ni tampoc en el desenvolupament econòmic de la zona

Atès que el model d’especialització nuclear no ha repercutit ni en un millor benestar ni tampoc en el desenvolupament econòmic de la zona.

EL PLE ACORDA:

Primer.- Instar al l’Ajuntament d’Ascó a revocar l’acord per optar a albergar un Magatzem Temporal Centralitzat de residus nuclears.

Segon.- Mostrar el rebuig per la instal•lació d’un Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactius d’Alta Activitat a Catalunya.

Tercer.- Demanar al Govern de l’Estat que es supediti la construcció del MTCRRAA a posar en marxa un pla de tancament progressiu però urgent de les centrals nuclears, i que prengui les mesures necessàries per fer possible un sistema energètic sostenible.

Quart. demanar al Govern de l’Estat que consensuï amb els governs locals i autonòmics la política de residus nuclears.

Cinquè.- Fer arribar aquest acord a la presidència i grups polítics amb representació al Congrés dels los Diputats i al Parlament de Catalunya, al Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya, a la Direcció General d’Energia i Mines, al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), i a la Agrupació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC), a CC.OO. i UGT, i a les entitats i associacions del nostre municipi.


Sils, 28 d’abril 2010

1 comentari:

Anònim ha dit...

no aprovat. Per que serà?