dimarts, 16 de febrer del 2010

OPINIO ICV-EUiA-EPM DAVANT DELS PRESSUPOSTOS MUNICIPALS 2010

ICV-EUiA-EPM - Pressupostos Municipals 2010.

Posició del nostre grup en relació als pressupostos 2010.

1 – Posar de manifest la manca de resposta a hores d’ara de la informació sol•licitada pel nostre grup:
- Liquidació 2009 complerta enviada a la Sindicatura de Comptes.
- Informe interventor del Romanent de Tresoreria, a 31.12.2009; (de la liquidació). Desglossament Romanent de Tresoreria Afectat i Despeses Generals.
- Informe interventor del saldo del compte 409 (Creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost; factures 2009 que es preveuen pagar amb crèdit pressupostari del 2010.
- Document Bases Execució del Pressupost de l'Ajuntament de Sils vigent pel pressupost 2010, data i acta aprovació; segons RD 500/1990.

Considerem que cal la màxima informació i transparència en l’elaboració dels pressupostos, cosa que ara no ha passat i li hem d’agrair al Sr. Alcalde.

2.- Subministrament d’aigua des de la planta dessaladora de la Tordera fins a Sta. Coloma de Farners.

La informació presentada fins ara per l’equip de govern, considerem que no es prou rigorosa ni suficient per avalar un projecte d’aquestes característiques (uns papers sense data, sense segell, sense cap signatura !!) Es preveu una inversió total de de 1.091.865€ sense IVA, amb IVA son 1.288.400€, y que suposaria un importantissim recàrrec a la factura de l’aigua que paguem.
A tall d’exemple, l’impacte sobre les tarifes si es fes el retorn amb deu anys a SOREA seria de un 88.56% sobre la tarifa mitjana actual, que segons l’estudi es de 0.4646€/m cubic. O de un 64.56% si fos a 15 anys, i aixi fins a un 37.89% si fos en 35 anys.

Coincidim amb l’equip de govern en que cal trobar solucions a llarg termini per garantir la qualitat de l’aigua potable de Sils, però demanem la presentació d’estudis fets amb serietat i amb rigor de les solucions proposades. El problema de Sils no és la quantitat d’aigua, que sembla garantida, si no la seva qualitat.

Demanem que les partides previstes en aquest pressupost siguin retirades, tant la partida 06 75.300 dels ingressos, de 436.746€, com la 06 442 72.300 de les despeses, de 436.746€, quedant a la espera dels estudis que ens puguin fer creure amb la necessitat del que ara es proposa o d’altres alternatives.

Proposem aquesta esmena, que manté l’equilibri pressupostari, i anunciem que votarem en contra dels pressupostos si aquestes partides es mantenen.

3.- Biblioteca i arxiu municipal.

En el PUOSC (PLA ÚNIC D’OBRES I SERVEIS DE CATALUNYA - PUOSC (2008-2012), amb el nostre vot en contra, perquè varem defensar la construcció d’un centre de dia, i amb el vot favorable de la resta de grups, es va aprovar el projecte d’un edifici faraònic al costat de l’estació, en els únics terrenys municipals per equipaments que tenim actualment.

El projecte inicial ha anant minvant, per efectes d’una menor capacitat econòmica de l’Ajuntament i d’un projecte inicial de tres edificis, un per biblioteca i arxiu municipal, un altre d’aules de cuina i un tercer de sala polivalent-auditori, hem arribat a hores d’ara, al projecte només d’una nova biblioteca municipal i arxiu, que per rebre les subvencions de la Generalitat ha de complir amb les característiques que ella imposa.

Són uns mil metres quadrats, amb un cost que ronda el milió i mig d’euros. D’aquest import, mig milió del cost total seria subvencionat per la Generalitat, si es construís una nova biblioteca. Però ara, en els pressupostos del 2010, només hi va una partida per fer el projecte.

El nostre grup està a favor de que es tiri endavant aquest projecte en el lloc on està previst, al costat de l’estació de Sils, en els terrenys comprats a RENFE. Considerem que és un lloc amb prou centralitat, i encara mes ho sera quan estigui fet el pas soterrani per creuar per sota de les vies, que sembla que sera l’any vinent, molt avans de que la nova biblioteca de Sils estigui oberta al public..

Aprovem que es faci el projecte amb la subvenció prevista, i ja decidirem l’any vinent si tenim prous diners per passar del projecte a l’execució o bé si tenim altres prioritats i cal esperar. Però estem d’acord amb el lloc proposat i en fer ara el projecte.

4.- “Plan Zapatero – 2”.

La manca d’informació de l’equip de govern, dissortadament una mancança habitual, ha impedit que els grups municipals coneguéssim els projectes que es presentaven des de l’Ajuntament al “plan Zapatero – 2”. Són 524.320€ en total que a Sils es desglossen en 419.246€ en inversió i 105.074€ en despesa social, pel que hem pogut esbrinar després de presentats.

Creiem que hagués estat millor poder saber i opinar sobre els projectes a presentar, en comptes d’opinar sobre projectes presentats, perquè només en quedarà això, unes opinions.
Ens hagués agradat poder defensar en els pressupostos municipals que aquests 105.074€ haguessin anat per millorar l’atenció social, amb més personal per l’assistència social, per l’atenció domiciliaria, amb més recursos perquè la gent gran que ara es queda sense teleassistència, perquè de més amunt no hi arriben diners. I l’Ajuntament els hi podría facilitar, amb la creació d’un fons per ajudar a les persones i les famílies que estan patint més agudament la situació de crisi, en mes recursos, recursos addicionals, per pagar llibres, menjadors i transport escolar, mes beques, … tantes i tantes coses que ara només restaran com opinions. Un any mes, disortadament, hem de discutir el pressupostos sense tenir l’informe anual – balanç dels tecnics dels serveis socials.

La cobertura del sostre dels vestidors del pavelló és una moció presentada fa molt de temps per AMS i aprovada per tots els grups. En alguna ocasió hem discutit en reunions de portaveus que l’acord passava per descongestionar el pavelló, ara a “tope”, als matins per l’afluència de les dos escoles i de l’institut, com a les tardes per una major demanda d’instal•lacions.
Pel que fa al projecte presentat, tenim dubtes de que sigui així, ja que tal i com es presenta, sembla més aviat un gimnàs pensat al marge de l’actual pavelló.
Preguntem: Per quins usuaris està previst ? Serà un espai públic i de gestió pública ?.