dimecres, 4 de març del 2009

4 - MOCIONS PLE ORDINARI 5 MARÇ

MOCIÓ ICV-EUiA-EPM

APROVADA PER UNANIMITAT DEL PLE

SOBRE MESURES DE CARÀCTER ECONÒMIC I SOCIAL PER A FER FRONT A LA CRISI ECONÒMICA I A L’INCREMENT DE L’ATUR

Atès que la situació de crisi financera i el procés de desacceleració econòmica que pateix actualment el nostre país està afectant de manera molt seriosa i greu al benestar i a les condicions de vida del conjunt de la classe treballadora i que les conseqüències més immediates estan sent la precarització dels drets socials i laborals i la pèrdua dels llocs de treball i del poder adquisitiu dels treballadors i treballadores.

Atès que l’any 2008 es va tancar a Espanya amb un increment anual de la taxa de l’atur del 46,90% amb 999.416 aturats més, arribant en el còmput total a les 3.128.963 persones en situació d’atur, la xifra més alta d’aturats des de l’any 1.987.

Atès que l’atur està afectat essencialment a sectors productius com ara la indústria o la construcció i que tal fet està comportant la presentació d’expedients de regulació de ocupació (ERO) i del tancament d’empreses, situació que estan aprofitant multinacionals amb elevats beneficis econòmics que utilitzen el xantatge de la deslocalització i l’acomiadament per aconseguir més ajudes del fons públic.

Atès que lluny de impulsar politiques socials, als darrers mesos i especialment des de la Comissió Europea, s’han intensificat les politiques econòmiques de caire neoliberal com ara l’intent d’augmentar en 65 hores la jornada laboral o fórmules de contractació laboral al marge de la negociació col•lectiva que pretenen la individualització de les relacions laborals.

Atès que s’ha evidenciat que la crisi no és només producte de la situació financera internacional sinó que s’ha posat en qüestió el model productiu i de creixement, el model alimentari i el model energètic, cal establir un nou sistema financer internacional sense l’exclusió de cap estat, al servei de l’economia productiva, de les polítiques socials, la investigació, el desenvolupament i la cooperació.

Atès que al nostre país el govern central ha creat un fons de 30.000 milions d’euros, ampliable a 50.000 milions, per garantir la liquiditat del mercat financer i bancari espanyol.

Atès que l’increment de la taxa de l’atur està significant la pèrdua del nivell de compra de les classes treballadores i està comportant una precarització permanent del mercat de treball.

ICV-EUiA-EPM proposa al ple l’adopció dels següents acords:

1. Instar al govern d’Espanya i a la Generalitat de Catalunya en l’àmbit de les seves competències, a promoure un seguit d’actuacions basades en:

• L’mpuls d’un nou model productiu i econòmic, basat en la plena ocupació de qualitat i el desenvolupament de politiques socials que garanteixen el benestar de les persones, la cohesió social i el desenvolupament sostenible.

• La intervenció pública de millora de les rendes salarials, pensions i subsidis per tal d’impedir la precarietat i les desigualtats salarials al mercat de treball, incrementant el SMI a 1.000 euros i el mínim del subsidi de l’atur al 100% del IPREM.

• La gestió del fons de 30.000 milions d’euros d’ajuda a la Banca mitjançant l'Institut de Crèdit Oficial, dotant de manera equilibrada les seves diferents línies de crèdit pel recolzament a las pymes i emprenedors, a la millora de la competitivitat i a les inversions en I+D+i.

• La no autorització per part de l’administració pública de expedients de regulació d’ocupació plantejats de manera injustificada per reduir la plantilla, especialment en empreses altament competitives, tant a nivell productiu com de qualitat, i amb importants índexs de beneficis.

• Una reforma fiscal que reculli el principi de progressivitat real dels impostos amb un important caràcter redistributiu, la persecucio del frau fiscal i l`aflorament de l`economia sumergida.

• Assegurar que la vivenda sigui un dret per a tothom i per això proposem ajudar a les famílies que no poden pagar el seu lloguer o la seva hipoteca. Al mateix temps, s’han de construir mes vivendes socials amb preus assequibles, rehabilitar els edificis dels nostres barris i donar feina als aturats del sector de la construcció.

• Recolzament del sector industrial fomentant una economia productiva i deixant enrere el creixement econòmic basat només en l’especulació immobiliària i financera. Defensa del teixit industrial amb ajudes públiques destinades a les empreses en crisi que presentin plans de viabilitat i de futur.

• L’impuls d’un cicle de pressupostos expansius per despesa social i infraestructures sostenibles amb l’objectiu de fomentar la demanda.

• La implantació de la jornada laboral de 35 hores per llei abans que acabi la legislatura amb la finalitat de millorar la productivitat, combatre l’atur i avançar cap a una ocupació digne i de qualitat. Treballar menys per treballar tots i totes.


2.- Instar al Parlament Europeu i a la Comissió Europea a impulsar les següents actuacions:

• Un canvi del Estatuts del Banc Central Europeu per introduir com objectius de l’entitat la creació de treball i el desenvolupament sostenible.

• L’impuls de polítiques adreçades a instaurar un gravamen dels capitals de arrel especulativa (taxa Tobin), de supressió dels paradisos fiscals i de reforma del comerç internacional a favor dels països dependents.

• La regulació i control dels organismes públics. Transformació de l'actual FMI (Fons Monetari Internacional) en un organisme de intervenció e inspecció en el seguiment de les decisions del mercat financer, amb la finalitat de garantir la seva transparència i la prevenció de politiques especulatives.

• La incentivació de més transport públic i més assequible, apostant per la mobilitat sostenible i creant abonaments de transports més econòmics per als ciutadans i col•lectius amb menys recursos.

2.- Donar trasllat d’aquests acords als Grups Polítics de l’Ajuntament, a totes les forces polítiques catalanes amb representació parlamentària, al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, al Govern Espanyol, al Congreso i Senado espanyols, als sindicats CCOO i UGT, i a les organitzacions empresarials del nostre territori.

Publicacio a la WEB municipal.

Febrer 2009.