dimarts, 27 de gener del 2009

CRISIS - CC.OO. DONA LA VEU D`ALERTA


DIARI DE GIRONA 27 GENER 2009

CCOO alerta que més de 20.000 treballadors gironins esgotaran l´atur el mes de maig
El sindicat alerta que es pot produir una situació de "desprotecció social"


Assemblea de delegats de CCOO.

GIRONA | ACN/DDG
El secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, va alertar ahir que més de 20.000 treballadors de la demarcació esgotaran el subsidi d'atur al maig i que hi ha risc que es produeixi una situació de "desprotecció social". Segons Compte, el gruix d'aquest col·lectiu l'integren treballadors immigrants que, amb la crisi, no feia gaire que treballaven "i tenien poc temps cotitzat".
Segons Bartomeu Compte, en aquests moments a les comarques gironines cal "defensar l'ocupació per damunt de tot". El secretari general ha alertat que el sindicat té "indicis" que entre els mesos de maig i juny hi haurà una situació de "desprotecció social", perquè CCOO ha fet números i calcula que a tot Catalunya hi haurà 122.000 treballadors amb càrregues familiars que deixaran de cobrar el subsidi d'atur.

Segons indica Compte, un 20% d'aquests treballadors resideix a les comarques gironines. "Es tracta sobretot de gent immigrant que feia poc temps que treballava a la construcció, i que amb la vinguda de la crisi va perdre la feina". El secretari general ha alertat que, com que aquest col·lectiu no havia acumulat cotització, el subsidi se'ls acabarà en breu. "A partir del maig es pot donar una situació de desprotecció social, i el que cal és incentivar mesures i propostes socials per evitar que es degeneri en conflictivitat", va alertar Bartomeu Compte. Per això, des de CCOO s'ha tornat a reclamar l'establiment d'una renda mínima de garantia i més polítiques socials.

Evitar la delinqüència
"El que tenim clar és que, si no hi ha una renda mínima, ens trobarem amb conflictes socials", va indicar el secretari general. I va afegit: "Per dir-ho gruixut, val més gastar-nos diners en una renda en garanties a les persones, que no en presons i policia".
Bartomeu Compte instava així a buscar "la cohesió social" per evitar problemes "en el moment en què les prestacions deixin de fer un efecte pal·liatiu en molts treballadors".

Manifestació conjunta
El secretari general va fer aquestes declaracions durant una assemblea als locals del sindicat per debatre els efectes de la crisi. L'assemblea a decidir fer sortir el malestar al carrer amb una manifestació conjunta de treballadors afectats per ERO a finals de febrer o principis de març.