divendres, 14 de novembre del 2008

PLE ORDINARI 6 NOVEMBRE

El Grup Municipal de ICV-EUiA-EPM Proposa al Ple de la Corporació, la següent

MOCIÓ 25 DE NOVEMBRE,
DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA CAP A LES DONES


Mocio aprovada pel ple.

JUSTIFICACIÓ:
La violència contra les dones segueix present en el nostre entorn i te el seu origen en la posició de desigualtat en la que les dones ens trobem a la societat, per això, es requereix un tractament transversal i profund del conjunt dels Poders Públics.

La violència de gènere, es representa de molt diverses formes: violacions, assetjaments sexuals i laborals, sexisme publicitari, en el tràfic de dones i nenes, prostitució, mutilació genital, feminització de la pobresa, marginació de la política, invisibilitat de les nostres aportacions, i eliminació de la nostra Història.

Els Ajuntaments, al ser l’Administració més propera a la ciutadania, viuen amb intensitat i moltes vegades amb impotència, la xacra social de la violència de gènere i coneixen també les situacions de pobresa i mancances de recursos en la que viuen moltes dones. És coherent, per tant, que els Ajuntaments es segueixin implicant en respostes adequades a la situació de les dones per aconseguir que en un futur es declari que els nostres municipis són llocs exempts de Violència de Gènere, insistint especialment en l’educació, amb plans específics.

E l BOE del passat dia 30 maig de 2008 publica la nova Llei contra la violència de les dones d'aplicació exclusiva a Catalunya, fruit de l'esforç de totes les forces polítiques catalanes. Es tracta, per tant, d'una llei que contempla la violència masclista en totes les seves possibles manifestacions, ja sigui sexual, física, psicològica o econòmica, i en tots els seus possibles escenaris, com pot ser el familiar, el social, el laboral o el personal. Però fa encara pocs mesos de la seva aprovació i del inici del seu desplegament.

El passat 29 de juny de 2008 s’han complert tres anys des de la entrada en vigor en la seva totalitat de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere,

L'actual Llei, per si sola no és la solució al conflicte, i per molt que la Llei hagi suposat un enduriment de les penes, que en cap cas ha esdevingut dissuasiu, vistes les xifres de dones mortes i agredides. El destacable és que a dia d'avui la Llei oblida els aspectes estructurals de la violència de gènere, i són evidents les mancances sobre tot en mesures efectives de detecció precoç, prevenció i protecció de la violència de gènere, donant prioritat i centrant els esforços en les polítiques socials prèvies i les accions educatives.

És necessari modificar la Llei Integral per redoblar esforços i exigir per part de totes les institucions el desenvolupament de mesures que siguin autènticament integrals i transversals, i que impliquin a tots els estaments socials i polítics, abordant en la seva integritat la violència gènere, sense que es limitin a l'anomenada violència domèstica i que estiguin dotades de recursos materials humans i econòmics suficients.

Per tot allò exposat el Grup Municipal de ICV-EUiA-EPM proposa al Ple de la Corporació que s'adoptin els següents

ACORDS:
1. Fomentar una educació basada en valors tals com la igualtat, la tolerància, el respecte i la no discriminació, que permeti posar fi als rols basats en la desigualtat, la intolerància i en la subordinació de gènere, implicant a tota la Societat. Encarregant la seva elaboració, seguiment i avaluació al Consell Escolar Municipal.
2. Que aquest Ajuntament a través dels serveis corresponents, conegui i estudiï les situacions de violència de gènere a què s'enfronten moltes dones, que es veu agreujada en molts casos per la situació de dependència econòmica de les seves parelles. Que aquest estudi permeti l'elaboració d'un Pla integral local contra la violència de gènere emmarcat dins dels Pressuposts Municipals anuals. En aquest punt cridem l'atenció sobre l'especial vulnerabilitat de les dones immigrants víctimes de maltractaments, quan es troben en situació administrativa irregular i la denúncia pot suposar la seva expulsió.
3. Que l'ajuntament mantingui campanyes permanents, incloent els mitjans propis de comunicació, dirigides a denunciar tot tipus de discriminació i violència per raó de sexe. Així com especial atenció a les normatives i ordenances municipals en matèries de la seva competència.
4. Que l'ajuntament sol•liciti al Govern Estatal l'augment de les partides destinades a transferències a les Corporacions locals per a actuacions conjuntes contra la violència de gènere, en desenvolupament de les actuacions recollides en la llei 3/2004.
5. Que l'ajuntament sol•liciti al Parlament Estatal la modificació de Llei contra la Violència de Gènere, perquè aquesta sigui realment integral i efectiva.
6. Enviar aquests acords al President del govern estatal i a les Corts Generals, instant-los a la modificació de les seves lleis respectives, a fi que la violència de gènere s'abordi de manera transversal i amb majors recursos econòmics.
7. Assumir el compromís de que en el nostre municipi es farà una plena aplicació de tot allò que la llei catalana delega a la responsabilitat municipal.

Sils, 30 de novembre de 2008.

Firmat.: Grup Municipal ICV-EUiA-EPM