dissabte, 15 de novembre del 2008

ELS ESTANYS DE SILS EN PERILL



ELS ESTANYS DE SILS EN PERILL
Volem reconèixer l`esforç del govern en minoria de IdS-PM (PSC) d’augmentar el perímetre protegit dels Estanys amb finques rurals, amb acords de custòdia amb els propietaris. Celebrem la intenció de Fundació Natura de seguir comprant terrenys per fer créixer els Estanys.
També fem un reconeixement positiu al procés participatiu de la gestió dels estanys, presentat al recent congrés d'innovació democràtica. Estem d`acord en fer tot el que calgui per potenciar els Estanys de Sils.
Com a marca i senyal d’identitat del poble, com a zona de protecció i reserva ecològica i educacio ambiental, com a element cabdal de la promoció econòmica local actual i futura, com a element clau que dona valor afegit al nostre territori, com a motor de creació d`ocupació directe e indirecte.
Per això hem de defensar els Estanys. Tothom els hem de defensar, els grups municipals i els partits politics. També i encara més les entitats socials i associacions que tenen cura del territori com Acció Natura, Temporània, Bisarroca entre d’altres.
Però sobre tot, totes les persones que estimem els Estanys. Tothom som responsables si els Estanys es malmeten, ningú podrà dir que no en sabia res i que ja és massa tard per a poder impedir-ho.

NI UNA VARIANT NI UNA RONDA.
La major amenaça actual als Estanys és el dibuix d`una variant i una ronda al POUM (Pla d`Ordenació Urbanística Municipal), POUM que hores d`ara esta revisant el govern en minoria de IdS-PM (PSC) i que algun dia potser portarà al ple municipal.
En la reunió dels regidors amb el Sr. Listosella, redactor del POUM, celebrada el passat 28 d’octubre, aquest Sr. i l`equip de govern seguien defensant la variant i la ronda.
La variant és una alternativa a la carretera actual, que travessa el poble. Enllaçaria el transit des de Sta. Coloma amb l’autopista, per Maçanet. Aquesta variant, que depèn de carreteres de la Generalitat, te un primer dibuix que la fa passar exactament pel mig dels Estanys actuals. Amb aquesta variant, també carreteres hi vol enllaçar una ronda que aniria des de la corba d`entrada al poble (just passat el túnel de l`autopista) fins a trobar la variant, una mica abans d`arribar als Estanys. Aquesta ronda s`aproparia perillosament a la zona de protecció dels Estanys.
Aquest projecte és una bestiesa, i ningú amb un mínim de criteri pot defensar aquesta desfeta dels Estanys actuals. Des d`aquí fem un suggeriment al Alcalde, que convidi a venir a carreteres de la Generalitat a presentar i defensar aquest projecte davant del poble de Sils i a veure si ens convencen.
Aquest projecte és molt dolent, per això és que n`hi ha un altre. La vella historia del “mal menor”.
La alternativa del “mal menor” és fer la variant una mica més enllà, també travessant la zona protegida dels Estanys, però més lluny, just abans del “Massabé”. I per tal de no fer la ronda tan grossa, fer una ronda més petita, més a prop del nucli urbá, passant arran de Can Tardà, tot just per sota de la granja del Mas Llunès i arribant a l`altra banda de la via amb un pont nou, que s`aproparia perillosament a la zona protegida dels Estanys, ocupant una zona inundable.
Segons ens varen explicar a la reunió del passat 28 d`octubre, aquesta alternativa l`assumeix carreteres de la Generalitat. Això vol dir que hi ha un acord entre el govern en minoria de IdS-PM (PSC) amb carreteres i és per això que ho defensen.
ICV-EUiA EPM de Sils ens posicionem en contra d’ambdues infraestructures, de la variant i de la ronda, tan de la proposta inicial com la del “mal menor”.

EL FUTUR DELS ESTANYS HIPOTECAT
Segons Acció Natura i altres experts, els Estanys actuals són tan sols el 15 o el 20% del que eren els Estanys anys enrere. I a Sils hem de somiar que és possible, encara que triguem molts i molts anys, d’anar recuperant els Estanys, fent-los créixer de mica en mica, convertint-los no en un parc temàtic de consum, sinó en una reserva ecològica d’alt nivell, que per si mateixa tindrà un potencial suficient per atreure moltes persones, simples visitants o estudioses.
Algú creu que amb la variant pel mig, com un dic, com una barrera, podran seguir creixent els Estanys? Algú defensa que per anar més ràpid fins a l`autopista el preu a pagar sigui carregar- nos els Estanys, trinxar-los fen passar pel mig una carretera?
Hores d`ara s`està desdoblant la N II, s`està tirant endavant el 3ª carril de l’autopista. L’any que ve, la carretera des del Rolls – Mallorquines – Hostalric es convertirà en una via rapida. Amb tot això no n’hi ha prou per circular millor i que tot això esdevingui l’alternativa a la carrera actual que travessa el poble?

Qui estima els Estanys te el deure de defensar-los. Ni variant ni ronda als Estanys.

Cristina Simó Alcaraz i Albert Miralles Güell, grup ICV-EUiA-EPM.