La Veu de Sils (tots els números)
Benvolgudes ciutadanes i ciutadans de Sils aquí teniu el recull de totes les les Veus de Sils. Varem començar el Novembre a treballar-hi. I hem anat millorant-la. Hem arribat a tot el poble. I malgrat algú ens pugui criticar hem estat innovadors.
Hem creat tendència: els primers fent un blog municipal, els primers fent una publicació alternativa al Quadern de Sils de CiU.
Els pioners en organitzar actes amb representants del Parlament de Catalunya.
El treball i la dedicació només es fan d'una manera plaent quan la feina que es fa omple de manera suficient i de forma altruista i no per guanyar vots.
Gràcies a tots els silencs i silenques pel seu temps en escoltar, llegir, parlar, donar comentaris per tal que millorem la política a Sils.
Per un Govern d'Esquerres a Sils!
Albert Miralles i Güell
Número 1:
La Veu de Sils Participació Ciutadana en el Govern Municipal
CONSULTA EL NOU BLOG DEL POBLE DE SILS http://laveudesils.blogspot.com/
AFEGEIX ELS TEUS COMENTARIS, FES-NOS ARRIBAR ELS TEUS SUGGERIMENTS I IDEES PER MILLORAR LA VIL·LA DE SILS
Presentació
Som un grup de persones de Sils, amics i amigues, algunes adherides i altres no, de la coalició ICV-EUiA.
Anunciem la nostre voluntat de presentar-nos a les properes eleccions municipals a l´ajuntament de Sils, el proper mes de Maig.
Volem fer la nostre contribució per millorar les condicions de vida i de treball de les persones del poble, des de l´acció del govern local si es possible i si no, des de l´ oposició, però cercant sempre la participació activa de la ciutadanía.
Volem aconseguir que entre tots i totes, fem un poble mes sostenible socialment i ecològicament, i acabar amb l´especulació urbanística.
Però per ferho possible, cal en primer lloc que CiU no repeteixi la majoria absoluta que ha tingut fins ara l´ajuntament, que li ha servit per fer i desfer sense donar comptes.
Creiem que ha arribat a Sils l´hora del canvi, perquè no ens destrossin mes el poble, perquè volem conservar el millor que te i fer un creixement lent, acompasant les noves (i velles) demandes socials amb els serveis públics necessaris.
Alguns i algunes ja ens coneixeu, som els que hem dit no a la MAT (Molt Alta Tensió) pel seu impacte negatiu i perquè considerem que no es necessària.
Som els que hem demanat i seguim demanant la retirada del POUM (Pla d´ Ordenació Urbanística Municipal) presentat pel govern municipal de CiU.
Volem un altre POUM, fet amb criteris de sostenibilitat social i ambiental, fet amb la participació activa dels silencs i les silenques i que es passi a consulta popular (referèndum consultiu) avanç de la seva aprovació definitiva.
I mentre tant, demanem una moratòria urbanística, perquè no volem ni el POUM de CiU ni les normes anteriors. Que el nou ajuntament de Sils, desprès de les eleccions municipals del mes de Maig, comenci a treballar per presentar un nou projecte de POUM amb consens social.
Us oferim la nostre pagina, La Veu de Sils, perquè ens feu arribar les vostres crítiques, aportacions i propostes. Volem la vostre participació, perquè el poble som tots i totes, i la veu del poble ha de ser la veu de la majoria.
Ajudeu-nos a fer possible el canvi, no us decebrem. Un altre Sils es possible, depèn de tu.
Salutacions, Albert Miralles Güell
En les properes edicions de La Veu de Sils anirem fen publiques les nostres propostes municipals.
Creus que son importants els Estanys de Sils ?
En Pere Porter ens explica un conte dels Estanys de Sils (heu de llegir fins al final!)
26/06/85. La Comissió Provincial d’Urbanisme aprova definitivament les Normes Subsidiàries de Planejament del Sils, afegint-hi d’ofici 7 articles que tenen com a objectiu la protecció dels cursos d’aigua i dels estanys de Sils.
05/05/1988. El Ple de l’Ajuntament de Sils, amb el vot de qualitat de l’Alcalde, demana al Departament de Política Territorial i Obres Públiques que la reserva de terrenys per a una futura variant de Sils passi pel sud del casc urbà, afectant terrenys protegits dels estanys. L’Associació de Naturalistes de Girona ho qualifica de contradicció amb la normativa urbanística vigent al municipi, i demana que la reserva es faci pel nord del casc urbà La variant no s’ha fet, però la reserva de terrenys segueix existint.
20/05/88. Després d’un obscur pacte amb el aleshores Director de la Junta d’Aigües Francesc Vilaró, l’Ajuntament de Sils inicia els preparatius per drenar la sèquia de Sils. Un ban de l’Alcalde demana als propietaris que limiten amb la sèquia que talin els arbres dins la zona d’afluència del cabal. L’excusa per dur a terme aquesta actuació es eliminar la brutícia acumulada degut a l’elevada contaminació de la sèquia.
06/88. Diverses entitats ecologistes (Associació de Naturalista de Girona, DEPANA,...) mostren el seu desacord amb la mesura, argumentant quelcom tan obvi com que la solució als problemes de contaminació de la sèquia no és el seu drenatge sinó el seu sanejament amb la construcció de les corresponents depuradores. A més entenen que l’actuació vulnera les mateixes Normes Subsidiàries de Sils (que prohibeixen específicament la destrucció de la vegetació de ribera) i l’esperit de la Llei d’Espais Naturals pel que fa referència a la prohibició de dessecació de zones humides.
A més argumenten que el drenatge provocarà una dessecació perjudicial per a moltes espècies de la fauna i de la flora, obrirà noves expectatives econòmiques i donarà pas a un canvi d’usos del sòl de greus conseqüències.
20/06/88. A denúncia dels ecologistes, La Direcció General de Medi Natural, després d’enviar dos tècnics a estudiar la zona, determina que el drenatge s’ha limitar a la retirada de 50 cmts. de sediments i que s’han de tapar els recs de drenatge que aboquen a la sèquia per evitar la completa dessecació de la zona. Tal i com es desprèn de les hemeroteques, aquestes condicions mai es varen complir, i finalment l’Associació de Naturalistes de Girona va denunciar l’incompliment a la Direcció General del Medi Natural. En conèixer la denúncia el Sr. Alcalde manifesta a la premsa que “no li consta que s’estiguin eixugant els estanys” i diu literalment dels ecologistes que “amb les seves accions absurdes aquesta gent amb demostra que no té gaire feina”. (Diari de Girona, 2 d’agost de 1988).
27/06/88. En un Ple Extraordinari, l´Ajuntament de Sils decideix demanar informes sobre la situació jurídica del estanys a la Direcció General del Medi Natural i demana la creació d’una Comissió Gestora sobre els estanys. També demana informes sanitaris sobre els crancs americans que poblen l’estany.
07/88. Esclata la bombolla dels crancs americans dels estanys, que segons els ecologistes no es rés més que una ”maniobra per desviar l’atenció de les obres de drenatge que s’estan duen a terme”. Sigui com sigui, l’Ajuntament convoca els mitjans de comunicació (amb qui no era gaire amic de parlar fins aleshores) i la notícia de la “plaga” de crancs apareix a tots els titulars dels principals diaris de Catalunya i ales notícies de televisió. S’arriben a dir coses com que entren a les cases, que son tan carnívors que han eliminat a les rates, que quan no poden menjar carn ataquen les arrels dels arbres, sobretot de les figueres, i que n’han arrancat més d’una (La Vanguardia, 6 de juliol de 1988). Sigui com sigui, el 3 de juliol de 1988, els milers de curiosos varen envair els estanys, varen col·lapsar la carretera i varen obligar a intervenir a Forestals, Guàrdia Civil i Protecció Civil. Per a alguns biòlegs i naturalistes, la publicitat de la presència de crancs americans a Sils ha estat la causa de la colonització d’aquesta espècie arreu de Catalunya i de la pràctica desaparició dels crancs autòctons, ja que molta gent en va recollir i els va alliberar a d’altres indrets. Finalment, el 9 de juliol de 1988 es fa públic que els crancs contenen un alt grau de mercuri i que el seu consum es perillós.
06/08/88. La Direcció General del Medi Natural anuncia que treballa en una normativa protectora específica per als estanys de Sils, que espera poder tenir enllestida a finals de setembre.
18/11/88. L’Alcalde reclama a Medi Natural el projecte de protecció dels estanys.
01/12/88. La premsa es fa ressò de que la Direcció General del Medi Natural a presentat a l’Ajuntament de Sils l’avantprojecte de protecció del estanys i assegura que indemnitzarà els propietaris afectats. L’Alcalde el valora positivament.
29/03/89. L’avantprojecte de protecció es concreta en una proposta de Decret per a la declaració dels estanys de Sils com a Reserva Natural
02/05/89. Canvi radical de posició de l’Ajuntament de Sils. Amb els vots de l’equip de Govern el Ple de l’Ajuntament rebutja frontalment la protecció dels estanys amb arguments tan contundents com que “els Estanys de Sils no existeixen” o “les aigües embassades son focus de males olors, mosquits i problemes higiènics i sanitaris”.
12/89. Un nou pacte poc clar entre l’Ajuntament de Sils i la Junta d’Aigües preveu conduir les aigües residuals de Sils i les de Vidreres a la depuradora de Maçanet, cosa que segons els ecologistes significaria una dessecació encara més gran dels estanys. Segons recull la premsa l’Associació de Naturalistes de Girona demana a la Generalitat que deixi de treballar en la protecció dels estanys segurament en espera de temps millors.
14/12/1992. La Generalitat aprova el Pla d’Espais d’Interès Natural, que inclou els estanys de Sils.
1993. Com a conseqüència de les obres de drenatge ha desaparegut més del 80% de la superfície amb vegetació natural o seminatural dels estanys de Sils en detriment de les pollancredes. També es constata la desaparició de més de 40 espècies d’ocells aquàtics (El medi natural a les comarques gironines, l’estat de la qüestió, Diputació de Girona).
1999. La Generalitat aprova el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge dels Estanys de Sils, de la Riera de Santa Coloma i els turons de Maçanet. L’Ajuntament es veu obligat a rendir-se a l’evidència i partir d’aquest moment acapara el protagonisme de la protecció del estanys. El més trist, és que les mateixes administracions que varen gastar diners per dessecar i revaloritzar uns terrenys que fins aleshores ben poca cosa valien (Ajuntament i responsables de política d’aigües) ara s’han hagut de tornar a rascar la butxaca per refer el que havien desfet: han hagut de comprar terrenys i tornar a inundar una part dels estanys.
I no cal dir que aquests diners no són seus, sinó nostres.
Una pregunta innocent: perquè es volien assecar els estanys? Potser per alguna promoció urbanística?
Si ens vols escriure, aquÍ tens la nostre adreça: sils.icv.eua@gmail.com
Número 2:
La Veu de Sils Participació Ciutadana en el Govern Municipal
Actualització Setmanal
CONSULTA EL BLOG DEL POBLE DE SILS http://laveudesils.blogspot.com/
FES-NOS ARRIBAR ELS TEUS SUGGERIMENTS I IDEES PER MILLORAR LA VIL·LA DE SILS
E.MAIL: sils.icv.eua@gmail.com
Ciutadans i Ciutadanes de Sils, el canvi és a les vostres mans. Anem a Votar pel canvi!
Les eleccions municipals de 2003 a Sils varen tenir un sostre baix de participació, del 64,5%. D'un cens electoral de 2.783 votants (a l'any 2003), solsament varen exercir el dret de vot unes 1.797 persones. És a dir, que quasi mil persones (986 persones exactament), no varen anar a votar. CiU va obtenir 917 vots, el major nombre de vots de la seva història a Sils, en qualsevol tipus d'eleccions. Amb aquests vots CiU en va tenir prou per revalidar la majoria absoluta de regidors i continuar governant sense rendir comptes a ningú. Podem concloure amb claretat que la majoria absoluta de CiU li varen donar els seus votants, pero hi va influir decisivament l'alta abstenció electoral. D'altra banda, la suma dels vots de l´oposició, del PSC (251) i dels Independents de Sils (520), veiem que queden per sota dels vots de CiU. En aquestes eleccions municipals del 2003, ICV – EUiA no es va presentar.
En canvi, a les darreres eleccions, les del Parlament de Catalunya de l'1 de Novembre del 2006, malgrat una altíssima abstenció, que hauria d'haver afavorit a CiU, la suma de vots de les esquerres té majoria a Sils. CiU obté 579 vots, el PSC 344, ERC 306 i ICV- EUiA 128. La suma dels vots d'esquerres es de 778 vots front als 579 de CiU. Ni encara que fessin coalició CiU amb el PP serian majoria, es queden amb 702.
Està clar, que la garantia pel canvi a Sils es tornar a repetir la votació de la majoria de votants als partits d'esquerres front a CiU, però també aconseguir movilitzar al màxim als votants progressistes, perquè votin, no sigui cas que CiU repeteixi el resultat de les anteriors eleccions municipals degut principalment per quedar-se la gent a casa, i tornés CiU a trobar-se la majoria absoluta.
Ciutadà, ciudadana, si vols el canvi al govern municipal el teu vot és decisiu. El canvi depén de tú, del teu vot.
ICV-EUiA comencem a presentar-vos propostes per les properes eleccions municipals. No són fruit de cap manual, la majoria d'elles han estat recollides en converses amb tot tipus de persones de Sils, joves, gent gran, homes, dones, persones que viuen al centre del poble i d'altres a les urbanitzacions, professionals, ecologistes, feministes, en definitiva, gent del poble que ens ha ajudat a fer posible el que us anirem presentant. No cal dir que esperem les vostres opinions.
Salutacions, Albert Miralles Güell
Crear el Consell de Salut Municipal Proposem la constitució d’un consell de salut que ha de ser el canal per l'anàlisi dels problemes de salut del municipi, les propostes de solució i la seva priorització. Anualment el consell de salut coneixerà el diagnòstic de salut del municipi i elaborarà un Pla de Salut Municipal, que serà verificat pel mateix consell. Seran membres del consell els i les professionals del CAP, regidors o regidores de cada grup, les entitats socials i persones de reconeguda solvència ciutadana. Proposem que entre els primers objectius es dissenyi un pla d’acció per la nostra gent gran.
CAP de Sils Proposem tenir nous serveis, per exemple: radiologia (radiografies, ecografies, mamografies, etc.). Augmentar els dies de dedicació de les especialitats de pediatria, ginecologia, llevadora i infermeria. Adequar el soterrani per teràpies de rehabilitació. Ambulància, garantir el servei d'ambulància en un màxim de 10 minuts des del moment de la trucada. Assistent social, que proposem que tingui la seva oficina d'atenció al CAP, i que treballi de forma integrada i conjunta amb l’equip sanitari. Proposem la creació d’una plaça d’Assistent Social própia a l’Ajuntament.
GENT GRAN
- Atenció de geriatria al CAP. Cal donar resposta el més aviat possible a aquesta necessitat social de Sils.
- Servei d'atenció a domicili. Desplegament progressiu amb el suport municipal i també de les altres administracions presents al territori.
- Tele-assistència i alarma per urgències per persones grans que viuen soles.
- Centre de dia Posar en marxa un centre de dia per persones dependents. Hauria d'oferir serveis de cura personal, manutenció, assistència mèdica, rehabilitació, activitats físiques, etc. També servei de transport.
- Habitatge adaptat Construcció d’habitatges adaptats a la gent gran, a preus assequibles, que combini l'habitatge propi (apartaments) amb alguns serveis comuns per totes les persones que hi convisquin (sales comunes, servei de menjador, bugaderia, etc.).
Fem una proposta social per començar a fer camí, inspirada en una experiència real i que ens arriba per veu del mateix poble: Proposem als altres grups i partits polítics, que aquesta iniciativa sigui discutida monogràficament en un ple municipal posterior a les properes eleccions de Maig i posada en marxa amb la creació del Consell de Salut Municipal.
- Organitzar un servei municipal per les persones que ho requereixin, amb un servei de menjador de qualitat i amb un preu assequible i també servei a domicili per les persones que no es puguin desplaçar. Servei de bugaderia.
- L´Ajuntament oferirà un local amb les degudes condicions per desenvolupar aquestes activitats, fent-se càrrec de les despeses del manteniment i dels subministraments bàsics del local (llum, aigua i gas).
- En la oferta pública per la concessió del servei, en el plec de condicions, es valorarà especialment a les empreses sense ànim de lucre i creadores d´ocupació local, i que aportin en la seva proposta itineraris d’inserció per persones i col·lectius locals amb més dificultats.
- Voluntariat social Estimular la posada en marxa de voluntariat social, amb persones que vulguin col·laborar desinteresadament, amb recolzament municipal. Amb aquesta col·laboració personal i municipal per tal de garantir la resposta de persones grans que viuen soles: El Programa Conviure.
JOVENTUT
- Habitatge Facilitar l'accés a l'habitatge, prioritzant els joves de Sils. En aquest sentit proposem situar la reserva per l'habitatge social (HPO i a preu concertat) al màxim legal en les noves promocions. Promocionar també la creació d'habitatges de lloguer a preus assequibles.
- Consell Municipal de la Joventut Constitució del Consell per establir canals reals de participació, perquè la joventut expressi les seves propostes a l'Ajuntament i existeixi una via permanent de comunicacio.
- Casal dels Joves Adequació d'un espai públic on els joves es puguin reunir i organitzar activitats, des d'art fins a activitats festives i formatives, gestionat pels seus propis representants, amb suport municipal.
- Sexualitat lliure i responsable Punt d’informació (orientació i xerrades) i línia de telèfon, per tal de que els i les nostres joves visquin la seva sexualitat amb satisfacció i coneixement.
URBANITZACIONS
Recepcio gradual de les urbanitzacions per part del ajuntament. Proposem apropar els serveis municipals a les persones que viuen a les urbanitzacions:
- Possibilitat de fer gestions directament a la Web Municipal per estalviar desplaçaments p.ex.: consultes, pagaments, etc...
- Un servei de transport públic de AUTOBUS que cohesioni el poble i les urbanitzacions.
- Desplaçar part d'aquests serveis municipals al territori. En aquest sentit proposem la rehabilitació de les antigues escoles de Vallcanera i estudiar altres opcions per les de Les Comes i de King Parc.
AUTOBÚS
- Proposem posar en marxa un servei diari i regular de AUTOBUS que cohesioni el poble amb les urbanitzacions i els seus polígons industrials.
- Proposem mancomunar un servei de transport públic d'autobús que garanteixi una comunicacio regular i eficient amb els pobles i ciutats veïnes, tenint com a centre l'Estació de Sils.
- Targeta rosa – regular una “targeta rosa” per facilitar-ne l’ús de les persones grans.
SEGURETAT CIUTADANA
Proposem recuperar el cos de Policia Local. Ja que la majoria absoluta de CiU va convertir-lo en un cos de vigilants amb quasi nules competències. Cal una policia local amb competències legals per tal de combatre l'increment de la delinqüència i per fer front a les necessitats de seguretat d'una població en creixement (podria rebre denúncies i ja no caldria anar a Sta. Coloma, veieu el detall de competencies a la nostre WEB). També cal reclamar un major nombre d'efectius de Mossos d'Esquadra per tal de millorar el servei a la Comarca de la Selva. Així mateix, considerem necessari incrementar la cooperació entre ambdós cossos de seguretat, ara limitada per la naturalesa jurídica de l’actual cos de vigilants. Retornem la dignitat als Agents de la Policia Local !
******************* ******************* *********************
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, del 8 de Març:
Acte públic a Sils “Les dones d’aquí i les dones d’allà”
Presenta i modera:
- Clara Wendenburg
Amb intervencions de:
- Carme Bosch, Secretaria de la Dona a CC.OO. de Comarques Gironines
- Cristina Simo, Dirigent de ICV – EUiA de l’Àrea de la Dona
- Qiuya, Col·lectiu de Dones Xinès de Barcelona.
Us esperem el proper dia 10 de Març a les 18 hores al
Centre social Mallorquines, al C/ Anselm Clavé
Número 3:
Actualització Setmanal
CONSULTA EL BLOG DEL POBLE DE SILS http://laveudesils.blogspot.com/
FES-NOS ARRIBAR ELS TEUS SUGGERIMENTS I IDEES PER MILLORAR LA VIL·LA DE SILS
E.MAIL: sils.icv.eua@gmail.com
Per un poble exemplar en temes de sostenibilitat i participació activa de la ciutadania
- Cal reduir la velocitat de creixement de la població, per poder adaptar-se a les noves situacions i disposar dels nous equipaments necessaris
- Cal crear nous instruments de participació ciutadana i tenir la voluntat política de posarlos en marxa.
Potenciar els Estanys de Sils
- Potenciar i tenir cura d`un dels senyals d`identitat mes important de Sils, que li ha de donar al poble a mes una característica nova, de cultura ambiental i ecològica.
- Centre d`Informacio dels Estanys – cal invertir mes recursos i mitjans pel seu important treball.
- Apropar la població a l'estany. Implicant-la més en el coneixement, la difusió i la protecció dels estanys.
- Millorar la gestió de l'espai i eliminació del tràfic de vehicles de motor, desviant el camí de pas.
- Barrera acústica per insonoritzar el soroll de l´autopista.
- Crear una Escola de Natura dels Estanys de Sils.
- Constitució del consorci entre Ajt. Sils, Ajt. Maçanet i Departament de Medi Ambient de la Generalitat.
- Considerem imprescindible una avaluació d´impacte ambiental prèvia en qualsevol actuació que tingui la mínima afectació al PEIN Estanys de Sils.
- Valorar el paisatge dels Estanys, i de tot el poble, i protegir-lo com un dels valors mes importants.
- Millorar la xarxa de camins rurals i donar-los un ús de gaudi en el coneixement del territori.
Pla Director Urbanístic
Per gestionar millor el territori, amb una visió supramunicipal. Volen fer una ordenació territorial evitant duplicitats, que es donaran de segur amb un POUM a cada localitat. Atenció al impacte de les noves infrastructures, l´AVE, la conversió en Autovia de
* Proposem la constitució del Consell de Sostenibilitat de Sils, amb participació oberta a entitats, partits, col·lectius i persones interessades, per fer el seguiment de les actuacions previstes al PALS ( Pla Actuació Local per a
* Incorporació de Sils a
* Demanar la adhesió de Sils al grup “CittaSlow”, important pel requeriments de paràmetres socials i ambientals de les viles i pobles que en volen formar part. Mes informació a la WEB - La Veu de Sils.
* Crear més zones verdes amb un ús per a la població. Parcs no només estètics, sinó també educatius i funcionals.
* Redacció d`un catàleg de masies, signant conveni amb el consell comarcal com altres pobles de la Selva.
* Crear un catàleg d´arbres notables, per garantí la seva conservació.
* Parcs infantils didàctics municipals a tots els barris i urbanitzacions, amb les degudes condicions de seguretat.
* Promoció de l'ús de la bicicleta. Facilitar la mobilitat dins del municipi, alhora que la connexió amb els municipis veïns, per tal de reduir i optimitzar l'ús del transport motoritzat. Cal crear carrils bici a llocs estratègics, sensibilitzar de la fragilitat del ciclista, promocionar el transport en bici. Posar aparcaments adequats.
* Facilitar la connexió de diferents zones del municipi per als vianants i per als ciclistes. Donant preferència a aquests col·lectius davant del trànsit rodat
* Millorar el tema de la recollida selectiva i donar informació sobre les tres erres (reduir, reciclar, reutilitzar) per a poder fer un consum més responsable.
* Posta en funcionament d´un punt verd de recollida de deixalles que es perillós deixar a la bossa normal (pintures, olis de cuina, fluorescents, …)
* Obligar mitjançant subvencions, l'estalvi i la racionalitat energètica a tots els edificis de nova construcció i adaptació als ja construïts. Energia solar tèrmica, fotovoltaica, energia eòlica domèstica o d'àmbit municipal. Calefaccions mixtes. Racionalització de les temperatures de les llars i dels centres públics. Campanyes d'estalvi energètic.
* Dobles circuits d'aigua a les llars (aigua potable i aigües grises) i recollida d'aigües pluvials. Promoció en l'estalvi d'aigua a les llars, jardins, empreses i jardineria urbana.
* Afavorir la rehabilitació dels habitatges antics, en front de l'enderrocament i la construcció apinyada. Mantenir els trets de poble i ressaltar el patrimoni historico-arquitectònic que tenim.
Circulació viària
- Caldria, gradualment, anar eixamplant les voreres dels carrers i anar eliminant les barreres arquitectòniques per tal de facilitar el pas de la gent gran, les mares amb cotxets i la gent amb mobilitat disminuïda i aconseguir així un poble una mica mes humà.
- Carrer de l´escola, instal·lació de barreres de pas elevables als dos extrems del carrer, que bloquegin el trànsit només durant les hores d´entrada i sortida de la mainada.
- Caldria eixamplar, també, la parada de l’autobús que hi ha davant l'ajuntament per tal que aquesta maniobra no dificulti la normal circulació de la resta de vehicles.
Pensem que seria adient posar més semàfors peatonals:
- A la corba del c/ Major - Avinguda Costa Brava, per facilitar un accés més segur a l'estació i alhora aconseguir una disminució de la velocitat dels vehicles a la zona.
- A la cruïlla davant de la farmàcia, als quatre cantons. A la cruïlla davant de l´ajuntament, també als quatre cantons. Davant de la gasolinera. A les entrades al poble, instal·lació de semàfors dissuasoris, que passen d´àmbar a roig si no es modera la velocitat.
- Semàfors amb botó a tots els indrets que ara son llocs de pas de vianants(pas zebra).
Mallorquines
- Conservar i ressaltar l'interès històric dels horts de Mallorquines (horts als darreres de la filera de cases aixecades al llarg dels segles al voltant de l'antiga via romana)que perillen per l'ampliació de
L´estacio de RENFE.
- Defensa i millora de la estació com a parada de trens regionals, mantenint i millorant la frecuencia de pas dels trens i la qualitat del servei, prevenint el risc de quedar com a via secundaria i amb pitjor servei quan funcioni el tren d´alta velocitat (TAV) des de Girona.
- Eliminació de les barreres arquitectòniques tant per creuar les vies com per l´acces als trens.
- Millorar la seguretat - Adequació de dos passos de peatons, sense barreres arquitectòniques, a peu pla, sense escalons, al nivell de vies, als extrems de les andanes, per fer possible creuar les vies amb els trens aturats a la estació.
- Ordenació del pàrking, mantenint el seu caràcter gratuït. Adequació de mes places cap a la part nord (direcció Girona) i adequació de l´altre part com un parc per peatons i infantil, amb tanques que evitin l´acces de vehicles pel parc.
- Caldria adequar els accessos a les andanes de RENFE des de l'aparcament del Moll de l'estació ja que actualment queden impracticables quan plou.
- Construcció d´un aparcament cobert per bicicletes, a la andana de la banda de la estació.
La democràcia municipal participativa
Entenem que la participació no és un mitjà per legitimar decisions preses per altres. Per nosaltres, la participació ciutadana vol dir participar per decidir, ser la ciutadania la protagonista de la decisió.
Per nosaltres no és una qüestió menor, sinó fonamental. Considerem que la democràcia participativa és una estratègia clau per aconseguir una societat mes justa i igualitària. Estem convençuts que la participació activa, farà retrocedir polítiques dissenyades i executades en favor de les minories amb poder polític, econòmic o mediàtic.
El primer pas és una bona estratègia d’informació municipal. Sense informació i sense formació no hi pot haver una participació real, plena i conscient en la presa de decisions. Després si han de posar mitjans. Propostes:
- Elaboració d’un nou reglament de participació ciutadana, fet amb participació de la ciutadania.
- Un pla de formació per la participació activa en la democràcia participativa.
- Constitució de Fòrums Cívics, com a àmbits de discussió, debat i proposta, sobre temes d’interès, tant des del ajuntament com des de les entitats locals.
- Constitució de consells sectorials: de la dona, de la joventut, de la gent gran, de la immigració, i altres que siguin necessaris i es puguin proposar.
- Establir el dret ciutadà d’interpel·lar als regidors i a l’alcalde un cop acabat el ple municipal.
- Audiència pública. Regular un mecanisme que faciliti l’audiència pública municipal, on el govern municipal doni comptes públicament sobre el que se li demana.
- Iniciativa de proposta popular. Establir mecanismes que facilitin el dret de la ciutadania a presentar i defensar propostes al ple municipal, que hauran de ser preses en consideració i posades a votació del plenari municipal.
- Constitució del Consell de Sils com a màxim òrgan de participació ciutadana. Els criteris de composició serà de persones i entitats representatives: regidors i regidores, tècnics i professionals locals de reconeguda solvència, representants associacions, entitats, AA.VV., comerciants, industrials, …
- Desenvolupar estratègies que fomentin l´ associacionisme i la participació activa de la ciutadania.
Número 4:
La Veu de Sils Participació Ciutadana en el Govern Municipal
CONSULTA EL BLOG DEL POBLE DE SILS http://laveudesils.blogspot.com/
E.MAIL: sils.icv.eua@gmail.com
EL NECESSARI DEBAT PÚBLIC DELS QUATRE CANDIDATS
CiU té por al debat!
El passat 15 d’Abril, a la Laguna, varem fer la presentació de la llista electoral d’ICV – EUiA a Sils. Varem acabar l’Acte fent un col·loqui amb les persones assistents, com sempre fem, fomentant la participació i donant respostes a les preguntes de la gent.
Un dels temes més rellevants que es van debatre va ser la nostra proposta de fer un Acte públic amb els quatre caps de llista que ens presentem a les properes Eleccions Municipals a Sils, en el que les persones assistents poguessin preguntar als candidats aquelles coses que els preocupa i els interessen de primera mà, per tal de saber quin partit pot respondre millor als seus problemes.
En Marti Nogué, dels IdS – PM, que hi era a la nostra presentació, va dir que sí de seguida. Per part de la candidatura d’Antoni Tello, AMS, un dels membres de la seva llista també present, també va dir que sí. Després li varem preguntar a en Marc Capdevila, de CiU, que també hi era entre els presents, i es va excusar per no donar resposta, dient que ho havia de consultar amb el candidat de CiU, Francesc Anoro.
Passats uns dies, vaig parlar amb el candidat de CiU, i em va dir que a CiU no le interessava el debat, que no hi participarien. Li vaig retreure que desprès de governar tants anys no volguessin donar la cara als ciutadans i ciutadanes de Sils, i que faria pública la seva negativa. Va ser inútil, la resposta va ser que no.
Malgrat la negativa de CiU, la nostra intenció era fer el debat, amb els altres tres candidats presents, deixant una cadira buida, la de CiU. Però el cap de llista de AMS, d’Antoni Tello, em va dir aleshores que si no hi participava CiU, ell tampoc hi seria.
ICV – EUiA mantenim la proposta, volem fer el debat a quatre. No tenim por al debat, al col·loqui, al cara a cara amb la ciutadania. I ens mullem, perquè les persones que votin el 27 de Maig tenen el dret a saber que es farà amb el seu vot. I nosaltres ho diem clar: els vots que vinguin cap a ICV – EUiA no serviran per què la dreta segueixi governant, i per nosaltres la dreta és CiU. I si tenim la força i els vots suficients, proposarem un govern d`esquerres, sense exclusions, amb totes les forces que estiguin d`acord amb una política social i ambiental progressista, al servei de la majoria del poble i no d’una minoria de poderosos. Per governar cercant el consens social i la participació ciutadana. ICV – EUiA defensarem el nostre programa i les nostres propostes per fer-ho possible.
Els anys de falta de transparència a Sils toquen el seu final. És l’hora del canvi. De tornar a servir a la gent, i no a uns interessos particulars. El poder de la gent, al servei de la gent. Els ciutadans i ciutadanes de Sils tenen dret a saber tot el que passa i les opinions dels caps de llista, i negar això és retallar la informació que la gent pot i ha de saber. El nostre grup està en contra d’aquest model, i apostem per la transparència.
És l’hora del canvi a Sils. Si no és ara, quan? A Catalunya ja hi tenim un govern d´entesa. Perquè no a Sils?
Ep! En compte! CiU encara pot tornar a guanyar... Si vols el canvi de debò, no et quedis a casa. Que no torni a guanyar CiU gràcies a l’abstenció, com va passar al 2003. Vés a votar el 27 de Maig i fés que a Sils hi hagi un govern d’esquerres. Tú decideixes. Depén de tú.
Atentament, Albert Miralles Güell, ICV – EUiA de Sils.
**********************************
EDUCACIÓ
Defensem una concepció de qualitat educativa estretament lligada al caràcter públic de l’ensenyament com a garantia del dret universal a l’educació en condicions d’igualtat.
Considerem que l’Ajuntament és una eina fonamental per garantir aquest dret i és per això que defensem la seva implicació activa, mes enllà de les seves prerrogatives i obligacions legals.
Propostes d’Actuació Municipal
- Llibres de text i material escolar - Promoure la reutilització de llibres de text. Per a tal fi, proposem que l’Ajuntament assumeixi la despesa dels llibres de text i del material escolar, i que posteriorment s’encarregui del seu manteniment.
- Proposem una ampliació substancial de la subvenció municipal per estimular i garantir el suport a les activitats dels centres educatius de Sils: l’Escola i la Llar.
- Proposem com a mesura d’estímul un increment substancial de la subvenció a l’AMPA segons sigui la programació d’activitats extraescolars, dins i fora de l’Escola, i segons la seva qualitat i quantitat i per tal d’assegurar també una programació, com a mínim, d’una activitat al mes, des de l’Octubre fins al Juny.
- Casals d’Estiu. Proposem que després d’una proposta inicial de programació de les entitats: AMPAs, Atlètic Silenc, la Laguna, etc., l’Ajuntament assumeixi la gestio del casal i articuli un programa de beques per garantir l´acces de tots els infants.
- Proposem Mancomunar amb els pobles de la plana de la Selva activitats conjuntes, de tipus cultural, de lleure o esportiu, i de transport.
- Recuperar l´horari de començar les classes a les 9 del mati. L´horari escolar no pot estar supeditat als autobusos.
- Transport escolar - Consell comarcal. Volem un transport segur i fiable. Considerem que el transport hauria de garantir cinturons de seguretat a tots els vehicles.
- Menjador escolar - Consell comarcal. Cal abaratir els preus que considerem excessius actualment.
- Promoure PTT (Plans Transició al Treball) pel jovent que no es plantegi la continuïtat de l’educació reglada, a nivell local i mancomunant amb els altres Ajuntaments de la plana de la Selva.
- Impulsar i promocionar aquelles activitats educatives que fomentin i facilitin el coneixement del Català, fent-les accessibles a tota la població silenca.
- Desenvolupament d’activitats escolars complementàries amb plantejaments que potenciin valors no sexistes i contraris a qualsevol tipus de discriminació.
- Potenciar l’Escola d’Adults de Sils.
- En aquest sentit proposem promoure un taller d’acollida per pares i mares nouvinguts amb fills escolaritzats a Sils. Es tracta d’uns tallers setmanals de tres a cinc de la tarda dirigits normalment per un professional però on poden col.laborar pares i mestres de l’escola. Els resultats són molt bons no només pel coneixement del català sinó també del nostre sistema educatiu i de la vinculació de les famílies amb les escoles ja que els tallers es realitzen dins dels centres.
Nova Escola
Cada any l´escola ens torna a quedar petita: perquè hi ha més alumnes i per les ampliacions del propi centre. Ja som tristament una escola amb barracons(aulàris). És evident que ens cal una escola nova, i més tenint en compte el creixement previst de la població.
- Proposem que l’ajuntament s’impliqui en la construcció de l´escola nova, fent-se càrrec del finançament de la construcció dels nous edificis, amb posterior recuperació de la inversió per part del Departament d´Educacio de la Generalitat. Considerem necessària aquesta actuació per garantir el manteniment i la millora de la qualitat educativa.
- Apostar per una edificació amb criteris de sostenibilitat (orientació, il·luminació, calefacció, refrigeració,...), per facilitar el treball amb els alumnes per una major consciència en l'eficiència energètica i de recursos.
- Dissenyar l’'espai exterior per a poder-ne treure un major profit. Zona d'esbarjo (amb varietat d’ambients que s’adaptin als diferents jocs i a la diversitat de l’alumnat), zona experimental (hort, jardí, planta de compostatge...).
- Fer un disseny per facilitar i afavorir la implicació d’alumnes, personal docent, pares i mares en el manteniment d’alguns dels espais, millorant així la relació entre els tres sectors de la comunitat educativa.
- Facilitar la participació del conjunt de la comunitat educativa en el disseny del nou centre escolar.
Algunes de les millores proposades es podrien també aprofitar per a l’ampliació de l’Escola ja existent (criteris de bioconstrucció, més zones d'ombra als patis i jardí o hort per als alumnes)
Llar d’Infants
Cal una Llar nova per garantir places públiques suficients per atendre la demanda infantil de 0 a 3 anys. Proposem els mateixos criteris que a l’Escola, per disposar d’una nova Llar amb qualitat el més aviat possible.
- Cal tornar a crear espai per nadons a partir de 3 mesos fins que caminen.
- Fer el nou edifici amb criteris de bioconstrucció.
- Dissenyar l'espai exterior pensant en els usuaris, en els seus jocs i les seves necessitats d'experimentació i creixement.
- Obrir un procès de participació en el disseny del nou centre als pares i mares però sobretot a les educadores.
Institut
- Impulsar el projecte de l’Institut d’Ensenyament mitjà a Sils perquè sigui una realitat en el moment que sigui necessari, tenint en compte el creixement de població previst per als propers anys.
- Seguir les directrius de construcció i disseny que per l’Escola.
- Crear debat i participació ciutadana al voltant del nou institut. Renunciar al secretisme i reticència de comunicació que hi ha en aquests moments entre la població i l’Ajuntament.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada